Kruche ciasteczka jabłkowe
Kruche ciasteczka jabłkowe to propozycja lekkiego deseru. Szczególnie polecam wszystkim, którzy czują się tymczasowo przejedzeni świątecznymi łakociami. 🎄 Ciasteczka są kruche, delikatne i doskonale pasują do gorącej, zimowej herbaty. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowały! 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na kruche ciasteczka jabłkowe:
-
Krok 1
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Papier do wypieków
Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)
-
Krok 2
Mąkę i cukier puder wymieszaj.
-
Krok 3
Dodaj pokrojone zimne masło, dwa żółtka i szczyptę soli.
-
Krok 4
Szybko zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Nadzienie jabłkowe:
-
Krok 5
Jabłka umyj, obierz i pokrój na cząstki.
-
Krok 6
Przełóż je do garnka, dodaj cukier oraz cukier z cynamonem.
-
Krok 7
Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w dwóch łyżkach wody i dodaj do jabłek.
-
Krok 8
Jabłka praż do momentu, aż część z nich się rozpadnie. Następnie pozostaw je do przestudzenia.
Ciasto kruche:
-
Krok 9
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj, posmaruj roztrzepanym jajkiem i rozłóż na nim ostudzone jabłka.
-
Krok 10
Drugą połowę ciasta rozwałkuj i za pomocą noża potnij na wąskie paski.
-
Krok 11
Z pasków utwórz kratkę na wierzchu jabłek. Posmaruj ją delikatnie roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem z cynamonem.
-
Krok 12
Okrągłą foremką o średnicy 7 cm wycinaj ciasteczka i za pomocą szpatułki ostrożnie przenoś je na blachę do pieczenia.
-
Krok 13
Ciastka piecz przez około 30 minut do zrumienienia. Upieczone ciasteczka wystudź.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/kruche-ciasteczka-jablkowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze