1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Pralinki

Pralinki

Pralinki waniliowe, pierniczkowe i pomarańczowe oblane czekoladą gorzką, mleczną i białą i udekorowane posypkami - Wszystkiego Słodkiego
Pralinki waniliowe, pierniczkowe i pomarańczowe oblane czekoladą gorzką, mleczną i białą i udekorowane posypkami - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Pralinki w trzech odsłonach... Oczarują Was swoim smakiem i wyglądem. Kremowe wnętrze z nutą pierniczków, wanilii lub pomarańczy otoczone czekoladą, idealne na świąteczny stół lub jako słodki prezent. Proste składniki, kilka łatwych kroków, garść uroczych dekoracji i upominek gotowy! 💝


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pralinek:

  • Krok 1

    Ciastka pokrusz na piasek, używając malaksera lub woreczka i wałka. Następnie dodaj mascarpone i przyprawę korzenną (lub pastę waniliową, albo cukier ze skórką pomarańczy).

    pokruszone na piasek ciastka kruche w miseczce, obok opakowanie pasty waniliowej intense od dr. oetkera
  • Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon Dr. Oetkera

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa z ziarenkami wanilii Bourbon Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Zmiksuj w malakserze lub zagnieć na jednolitą masę. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziły.

    pralinki uformowane w kulki i ułożone na tacy z papierem do pieczenia

Dekorowanie pralinek:

  • Krok 3

    W międzyczasie czekoladę rozpuść w misce ustawionej nad parą wodną (na minimalnej mocy palnika) i przygotuj posypki.

    czekolada połamana na kostki w miseczce
  • Krok 4

    Schłodzone kuleczki układaj kolejno na widelczyku, łyżką nabieraj czekoladę i oblewaj nią pralinki.

    oblewanie pralinek czekoladą
  • Krok 5

    Pralinki odkładaj na papier do pieczenia i od razu dekoruj posypkami, zanim czekolada zastygnie.

    pralinki oblane czekoladą i udekorowane posypkami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/pralinki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej