1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

kruche ciasteczka imbirowe z odciśniętym za pomocą stempelka wzorem renifera na talerzyku - wszystkiego słodkiego
kruche ciasteczka imbirowe z odciśniętym za pomocą stempelka wzorem renifera na talerzyku - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Zapraszam na przepyszne kruche ciasteczka imbirowe! Na ciasteczkach odbiłam uroczy, świąteczny motyw reniferów. 😃 Takim ciasteczkom naprawdę trudno się oprzeć! Są słodkim dopełnieniem okresu oczekiwania na Boże Narodzenie. Polecam! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasteczek imbirowych:

  • Krok 1

    Obie mąki, sól i sodę oczyszczoną przesiej do miski. Dodaj cukier i mielony imbir, wymieszaj.

  • Krok 2

    Rozpuść masło w rondelku. Wlej je do suchych składników. 

  • Krok 3

    Następnie dodaj jajko, syrop klonowy i śmietankę. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i ostrzem noża wyskrob miąższ. Dodaj go do ciasta.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 4

    Zagnieć ciasto i rozwałkuj. Przy pomocy wykrawaczki wytnij z ciasta kółka, a następnie odciśnij kształt stempelkiem. Piecz przez 12-14 minut w temperaturze 170°C.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/ciasteczka-imbirowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej