Rogaliki z cynamonem
Rogaliki z ciasta francuskiego, z dodatkiem cynamonu, są apetycznym pomysłem na słodką przekąskę 🥐 Przygotowuje się je bardzo szybko, pięknie pachną i przepysznie smakują. Idealne do porannej kawy, kiedy nie masz czasu na skomplikowane śniadanie ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 200° C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Ostrym nożem przekrój arkusz na 3 części, tak, żeby powstały 3 prostokąty. Następnie każdy prostokąt przetnij w poprzek . W ten sposób otrzymasz 6 mniejszych prostokątów. Każdy z nich przetnij pod skosem, otrzymując 12 trójkątów.
-
Krok 2
Serek wymieszaj z połową opakowania cukru z cynamonem.
-
Krok 3
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Ostrym nożem przekrój arkusz na 3 części, tak, żeby powstały 3 prostokąty.
-
Krok 4
Następnie każdy prostokąt przetnij w poprzek . W ten sposób otrzymasz 6 mniejszych prostokątów. Każdy z nich przetnij pod skosem, otrzymując 12 trójkątów.
-
Krok 5
Na środek dłuższego boku ciasta połóż łyżeczkę serka i zwiń od szerszej części do węższej, zawijając delikatnie rogi rogalika do środka.
-
Krok 6
Roztrzep jajko i posmaruj nim rogaliki. Obsyp je resztą cukru z cynamonem.
-
Krok 7
Rogaliki ułóż na blaszce. Piecz je przez ok. 25 minut, aż do złoto-brązowego koloru.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/rogaliki-z-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze