1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Rogaliki z cynamonem

Rogaliki z cynamonem

rogaliki z cynamonem na kratce
rogaliki z cynamonem na kratce
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Rogaliki z ciasta francuskiego, z dodatkiem cynamonu, są apetycznym pomysłem na słodką przekąskę 🥐 Przygotowuje się je bardzo szybko, pięknie pachną i przepysznie smakują. Idealne do porannej kawy, kiedy nie masz czasu na skomplikowane śniadanie ☕ 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 200° C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Ostrym nożem przekrój arkusz na 3 części, tak, żeby powstały 3 prostokąty. Następnie każdy prostokąt przetnij w poprzek . W ten sposób otrzymasz 6 mniejszych prostokątów. Każdy z nich przetnij pod skosem, otrzymując 12 trójkątów.

  • Krok 2

    Serek wymieszaj z połową opakowania cukru z cynamonem.

  • Krok 3

    Arkusz ciasta francuskiego rozwiń. Ostrym nożem przekrój arkusz na 3 części, tak, żeby powstały 3 prostokąty.

  • Krok 4

    Następnie każdy prostokąt przetnij w poprzek . W ten sposób otrzymasz 6 mniejszych prostokątów. Każdy z nich przetnij pod skosem, otrzymując 12 trójkątów.

  • Krok 5

    Na środek dłuższego boku ciasta połóż łyżeczkę serka i zwiń od szerszej części do węższej, zawijając delikatnie rogi rogalika do środka.

  • Krok 6

    Roztrzep jajko i posmaruj nim rogaliki. Obsyp je resztą cukru z cynamonem.

  • Krok 7

    Rogaliki ułóż na blaszce. Piecz je przez ok. 25 minut, aż do złoto-brązowego koloru.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasteczka/rogaliki-z-cynamonem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej