Deser na ukos
Prawdopodobnie jest to najładniejszy deser, jaki widzieliście od dłuższego czasu 😉 Deser na ukos, czyli cztery warstwy wylewane w pucharku pod różnym kątem. Deser jest dość czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy wynagradza czas jaki trzeba na niego przeznaczyć 😍
Połączenie kawy☕, czekolady 🍫i malin to totalna eksplozja smaków. Słodkie smaki przeplatają się tutaj z lekko kwaskowatymi, orzeźwiającymi malinami, a posiekane orzechy laskowe to idealne, chrupiące wykończenie deseru 🌰
Deser na ukos to dosknały przepis, jeśli chcecie zaskoczyć i zachwycić swoich gości czymś pysznym i nietuzinkowym w swoim wyglądzie 😮
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie pucharków:
-
Krok 1
Pucharki umieść w miseczkach pod skosem.
Galaretka kawowa:
-
Krok 2
W gorącej kawie rozpuść żelatynę, dodaj śmietankę i przelej do przygotowanych pucharków, odstaw do stężenia do lodówki.
Galaretka czekoladowa:
-
Krok 3
Do gorącej śmietanki dodaj kakao i zalej nią czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
-
Krok 4
Przelej do pucharków po przeciwnej stronie.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Mleczna czekolada 823 Callebaut oferuje intensywnie kakaowy smak ze słodkimi, karmelowymi i owocowymi nutami w doskonałej harmonii. Doskonała do robienia różnorodnych wyrobów cukierniczych.Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) oraz niesamowicie aksamitnie gładką i kremową konsystencję.
Galaretka z malin:
-
Krok 5
Maliny zagotuj z wodą i cukrem, na końcu dodaj żelatynę. Odstaw do przestudzenia. Przelej do mleka i zblenduj wszystko na gładką masę. Możesz przetrzeć pestki przez sitko, jeśli będą Ci przeszkadzały.
-
Krok 6
Przelej do pucharków i odstaw ponownie do lodówki.
Malinowa galaretka:
-
Krok 7
W 500 ml wrzącej wody rozpuśc galaretkę malinową. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 8
Żelującą już galaretką zalej przecięte na pół maliny i odstaw do lodówki.
Kruszonka z orzechów:
-
Krok 9
Posiekane orzechy upraż na patelni.
-
Krok 10
Wierzch posyp ostudzonymi orzechami, udekoruj malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/deser-na-ukos |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze