Krem kataloński z cynamonem
Przygotuj krem kataloński z cynamonem i przenieś się w samo serce słonecznej Barcelony ☀️ Aksamitny krem budyniowy z dodatkiem skórki startej ze świeżej pomarańczy🍊, przykryty chrupiącą warstwą skarmelizowanego cukru 🔥Idealna propozycja na weekendowy deser, kiedy chcecie poczuć sie jak podczas wymarzonego urlopu 🏖️
Przygotowując krem kataloński warto sięgnąć po cynamon dobrej jakości. Cynamon mielony nada deserowi intesywny zapach i wyjątkowy słodko-korzenny aromat.
Krem kataloński z cynamonem jest prosty i szybki w wykonaniu, bez użycia piekarnika. Prawdziwa gratka dla wielbicieli deserów na zimno 🥰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kremu katalońskiego:
-
Krok 1
Skórkę zetrzyj z pomarańczy.
-
Krok 2
Laskę wanilii natnij wzdłóż, łyżeczką wybierz ziarenka i pogrzewaj z mlekiem, cynamonem i skórką pomarańczową na małej mocy palnika.
-
Krok 3
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę, dodaj skrobię.
-
Krok 4
Mleko przecedź i ponownie zagotuj.
-
Może się przydać
Sitko o średnicy 10 cm, z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym, idealnie sprawdzi się do przesiewania i przecierania. Niezastąpione w każdej kuchni!
-
Krok 5
Cały czas miksując, zahartuj masę jajeczną przelewając niewielką ilość mleka, po czym przelej ją z powtotem do garnka i zagotuj cały czas mieszając - krem zrobi się gęsty.
-
Krok 6
Gotową masę przelej do dzbanka, przykrywając folią, i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 7
Wystudzoną masę przelej do kokilek. Przed podaniem posyp cukrem i skarmelizuj przy pomocy palnika.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/krem-katalonski-z-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze