Kluski leniwe z cynamonem
Któż z nas nie kocha tradycyjnej polskiej kuchni! Do jednych z najpyszniejszych, a zarazem najprostszych w przygotowaniu dań, należą kluski leniwe, zwane przez niektórych także pierogami. 🥟 Ich bazą jest dobrej jakości twaróg, w mojej wersji wzbogacony aromatem prawdziwej wanilii. Danie najlepiej smakuje posypane obficie cukrem z cynamonem, przywodząc na myśl wakacje spędzane u babci! 👵🏻❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowania ciasta na kluski leniwe:
-
Krok 1
Twaróg przełoż do malaksera.
-
Krok 2
Rozdrobnij twaróg. Miksuj go przez moment. Możesz zrobić to ręcznie, przy pomocy widelca.
-
Krok 3
Dodaj pozostale składniki i ponownie krótko zmiksuj do połączenia się składników.
-
Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera
Wanilia Bourbon z Madagaskaru jest najbardziej cenioną wanilią na świecie. Nadaje wypiekom i deserom intensywnego smaku i aromatu, a dzięki drobnej konsystencji łatwo się łączy z płynnymi i suchymi składnikami ciasta. jedna porcja wystarczy nawet na 250 - 300 gram mąki.
-
Krok 4
Ciasto porcjami przekłądaj na blat oprószony mąką.
-
Krok 5
Utocz ręcznie wałeczek.
-
Krok 6
Wałęczek pokrój na kawałki.
-
Krok 7
Cukier wymieszaj z cynamonem.
-
Krok 8
Kluski gotuj w osolonej wrzącej wodzie
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/kluski-leniwe-z-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze