Deser z musem truskawkowym
Przepyszny, delikatny deser z musem truskawkowym przygotowany na bazie kremu angielskiego z prawdziwą wanilią. 🍓🍓 Takim pysznym deserem z pewnością zaskoczysz swoich gości. Spróbuj!
↪️ Zobacz przy okazji nasz poradnik, jak stosować żelatynę.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Waniliowa warstwa deseru:
-
Krok 1
W rondelku umieść mleko i śmietankę, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.
-
Krok 2
W międzyczasie laskę wanilii rozetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka. Do misy wbij żółtka, dodaj cukier i ziarenka wanilii.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 3
Utrzyj razem na jasną, puszystą masę.
-
Krok 4
Gdy mleko ze śmietanką się zagotuje, natychmiast zdejmij rondel z palnika. Połowę gorącego płynu przelej do utartych żółtek i szybko wymieszaj.
-
Krok 5
Następnie powstałą mieszankę przelej do rondla z pozostałym płynem, ustaw na małej mocy palnika i podgrzewaj do czasu, aż krem lekko zgęstnieje (ma on oblepiać łyżkę, a nie z niej spływać).
Ważne, aby kremu nie zagotować, ponieważ wówczas się zważy! Gotowy krem odstaw z palnika.
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut, a następnie odsącz i dodaj do gorącego kremu, wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Całość przestudź, rozlej do pucharków i wstaw do lodówki.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetker
Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
Mus truskawkowy:
-
Krok 7
Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w wysokim naczyniu.
-
Krok 8
Truskawki zblenduj z cukrem pudrem, tak aby powstał mus.
-
Krok 9
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut. Namoczoną żelatynę odsącz i rozpuść w garnuszku (nie wolno jej zagotować).
-
Krok 10
Dodaj 2-3 łyżki musu do żelatyny i wymieszaj.
-
Krok 11
Przelej do całej porcji musu, dokładnie mieszając, aż do całkowitego połączenia.
-
Krok 12
Mus wyłóż na tężejący krem i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
-
Krok 13
Przed podaniem udekoruj połówkami truskawek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/deser-z-musem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze