Batoniki żurawinowe
Przepis na batoniki żurawinowe z orzechami, suszoną żurawiną, suszonymi morelami i płatkami owsianymi, na bazie miodu. 🐝 Całości dopełnia polewa z białej czekolady. Łatwe do wykonania, doskonałe jako przekąska, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Spróbuj! 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie batoników żurawinowych:
-
Krok 1
Przygotuj formę o wymiarach 23 x 27 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 190°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Wymieszaj ze sobą płatki, orzechy, żurawinę, morele i sezam.
-
Krok 3
Masło, cukier, cukier z wanilią i miód umieść w rondelku i ustaw na średniej mocy palnika. Doprowadź do zagotowania i gotuj około 5 minut do zgęstnienia.
-
Krok 4
Powstały sos połącz dokładnie z mieszanką owoców, płatków i sezamu. Przełóż do formy i nieco dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut do lekkiego zezłocenia.
-
Może się przydać
Rękawica kuchenna w stylu Retro od Dr. Oetkera z pewnością ułatwi wyjmowanie gorących potraw i ciast z piekarnika, a przy tym pięknie się prezentuje. :)
-
Krok 5
Po upieczeniu wystudź i pokrój ostrym nożem na batoniki.
-
Krok 6
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub stopniowo w mikrofali, udekoruj nią batoniki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/batoniki-zurawinowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze