1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak stosować żelatynę?

Jak stosować żelatynę?

Żelatyna w listkach i w proszku
Żelatyna w listkach i w proszku
Zaktualizowano:

Do serników i deserów na zimno, usztywniania bitej śmietany i owocowych musów. Żelatyna powszechnie znana i stosowana do przygotowania rozmaitych słodkości, lubi czasem płatać figle.

Jak ją stosować, aby cieszyć się zawsze pysznym deserem o idealnej konsystencji bez grudek? Poniżej mam dla Was kilka porad, które ułatwią pracę z żelatyną.


Rodzaje żelatyny – na rynku dostępne są dwa typy klasycznej żelatyny:

Żelatyna granulowana - najpopularniejszy rodzaj żelatyny dostepny w sprzedaży. Można dodawać ją bezpośrednio (tylko do gorących produktów, głównie płynów np. owoców z sokiem na galaretkę lub soku na glazurę). 

Dodawana do zimnych deserów wymaga wstępnego przygotowania: odmierzoną porcję żelatyny należy zalać niewielką ilością zimnej wody (minimalnie ponad ilość żelatyny) i odstawić do napęcznienia na około 10 minut. Następnie napęczniałą żelatynę rozpuścić. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej (ustawiamy na niewielkiej lub średniej mocy i podgrzewamy przez kilka, kilkanaście sekund do rozpuszczenia), bezpośrednio w rondelku (przełożyć żelatynę do rondelka i podgrzewać na niewielkiej mocy palnika, aż do rozpuszczenia) lub w kąpieli wodnej (wstawić naczynie z żelatyną do rondelka z gotującą się lekko wodą i podgrzewać do jej rozpuszczenia).

UWAGA! Żelatynę należy podgrzać do rozpuszczenia, ale wolno jej zagotować, gdyż osłabi to częściowo lub całkowicie jej właściwości żelujące. 


Żelatyna w listkach - bardzo wygodna w dozowaniu i łatwo się rozpuszcza. Listki żelatyny należy namoczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, odcisnąć z wody, a następnie rozpuścić podgrzewając ją w w kuchence mikrofalowej (10-15 sekund na niewielkiej mocy) lub bezpośrednio w rondelku na niewielkiej mocy palnika.

UWAGA! Żelatynę należy podgrzać do rozpuszczenia, ale nie zagotować, gdyż osłabi to częściowo lub całkowicie jej właściwości żelujące. 


Jak łączyć rozpuszczoną żelatynę z innymi produktami/masami?

Temperatura składników - o ile to możliwe (wyjątek stanowi np. bita śmietana) składniki do deseru powinny mieć temperature pokojową. Wyjęte bezpośrednio z lodówki będą zimne, a co za tym idzie dodając do masy żelatynę zapewnimy jej szok temperaturowy co spowoduje gwałtowne tężenie. Żelatyna nie rozprowadzi się równomiernie, a deser może się wówczas nie udać lub powstaną grudki.


Rozpuszczonej żelatyny nie należy odstawiać do przestudzenia, bowiem przestudzona, dodana do masy (zwłaszcza chłodnej) natychmiast zacznie się ścinać i nie uda jej się dokładnie wymieszać z masą. Grudki nawet najmniejsze będą nieuniknione lub po prostu deser nie będzie miał odpowiedniej konsystencji pomimo wystarczającego czasu chłodzenia, gdyz żelatyna nie rozprowadzi sie w nim równomiernie.


Hartowanie żelatyny

Do ciepłej, rozpuszczonej żelatyny najlepiej dodać kilka łyżek masy, wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej części masy i natychmiast wymieszać. Taki sposób zagwarantuje zbliżoną temperaturę wszystkich składników, dzieki czemu żelatyna równomiernie się rozprowadzi, a deser stężeje i nie będzie w nim grudek.


Dlaczego deser nie stężał?

Zbyt mała porcja żelatyny w stosunku do ilości masy lub płynu. Ważne, aby nie dodawać żelatyny "na oko", lecz trzymać się proporcji zalecanych na opakowaniu.

Żelatyna została zagotowana i straciła swoje właściwości.

Żelatyna została źle rozpuszczona (niedokładnie) lub źle (nierównomiernie) połączona z deserem.

W deserze znalazły się świeże owoce tropikalne, których enzymy uniemozliwiają tężelnie żelatyny (równiez galaretek owocowych). Do takich owoców zaliczają się: ananas, kiwi, papaja, mango, guaa. Aby żelatyna związała się z wymienionymi owocami można je zagotować lub skorzystać z owoców z puszki.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-stosowac-zelatyne

Komentarze


  1. Musowy tort komunijny ze złotą dekoracją - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:20
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Trudny
    Musowy tort komunijny

    Pyszny, musowy tort komunijny w niecodziennej odsłonie! 🍰

  2. ciasto Pszczółka z masą sernikową i pszczółkami z brzoskwiń - Wszystkiego  Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Pszczółka
  3. tort owocowy bez pieczenia wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Owocowy tort bez pieczenia
  4. prosty jagodowo-kokosowy sernik na zimno z prażonymi wiórkami kokosowymi i jagodami Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jagodowo - kokosowy sernik na zimno
  5. Truskawkowy sernik na zimno z matchą i limonką
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Truskawkowy sernik z matchą i limonką
  6. Charlotte z malinami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Charlotte z malinami
  7. Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
  8. Pokrojony, porzeczkowy sernik na zimno z kawałkami na dwóch talerzykach
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Porzeczkowy sernik na zimno
  9. Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą
  10. Kawałek sernika stracciatella bez pieczenia z malinami
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik stracciatella bez pieczenia z malinami
  11. charlotte z truskawkami waniliowo-truskawkowa - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Charlotte z truskawkami
  12. Lekki sernik cytrynowy z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Lekki sernik cytrynowy z czekoladą
  13. Kostka malinowo-jogurtowa na spodzie z herbatników, wykończona galaretką malinową i świeżymi malinami, podana na paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kostka malinowo-jogurtowa
  14. Limonkowy sernik bez pieczenia na jogurcie na spodzie kakaowo-kokosowym, z limonkową masą jogurtowo-śmietankową i galaretką limonkową, udekorowany wiórkami czekolady i skórką startą z limonki - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Limonkowy sernik bez pieczenia na jogurcie
  15. kawowy sernik stracciatella na zimno na spodzie z herbatników, z masą sernikową z płatkami czekolady, kremem kawowym, ananasem i galaretką cytrynową wymieszaną z syropem z ananasa z puszki - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Kawowy sernik na zimno Straciatella z ananasem
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej