Gruszki Belle Helene
Gruszki Belle Helene z sosem czekoladowym. Piękna Helena to klasyczny francuski deser, któremu trudno się oprzeć. Kryje w sobie mnóstwo smaków i aromatów. Słodki smak owoców gotowanych z syropem i wanilią przełamuje sos z gorzkiej czekolady, a gałka lodów waniliowych idealnie uzupełnia całość.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie gruszek Belle Hellene:
-
Krok 1
Gruszki umyj, wydrąż gniazda nasienne od dołu za pomocą łyżki do melona. Następnie obierz gruszki, nie odrywając ogonków.
-
Krok 2
Świeżo obrane gruszki włóż do miski z wodą i sokiem z cytryny.
Syrop do gruszek:
-
Krok 3
Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej końcówki noża wydrąż ze środka ziarenka. Do wysokiego garnka wlej wodę, dodaj cukier, laskę wanilii i ziarenka.
-
Krok 4
Syrop zagotuj.
-
Krok 5
Do gotującego syropu włóż wcześniej przygotowane gruszki i gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
-
Krok 6
Ugotowane gruszki pozostaw do wystudzenia.
Sos czekoladowy:
-
Krok 7
Czekoladę i masło przełóż do garnka.
-
Krok 8
Rozpuść w kąpieli wodnej. Gruszki przed wyłożeniem na talerz delikatnie osusz ręcznikiem papierowym, polej gorącym sosem czekoladowym i podaj z gałką lodów waniliowych.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/gruszki-belle-helene |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze