1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Czekoladowy mus z awokado

Czekoladowy mus z awokado

wegański czekoladowy mus z awokado udekorowany śmietanką kokosową i posiekaną gorzką czekoladą, podany w deserowych szklaneczkach - Wszystkiego Słodkiego
wegański czekoladowy mus z awokado udekorowany śmietanką kokosową i posiekaną gorzką czekoladą, podany w deserowych szklaneczkach - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

🍫 Czekoladowy mus z awokado to pyszny smakołyk, który śmiało może zastąpić posiłek. Awokado to jeden z moich ulubionych składników w kuchni – jest zdrowe, pożywne i zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które dają uczucie sytości.

Dodatkowo nadaje deserom aksamitną konsystencję, dlatego często wykorzystuję je jako bazę do przeróżnych musów. Warto pamiętać, że awokado musi być bardzo dojrzałe. Tylko tak uzyskamy konsystencję, na której nam zależy. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie musu czekoladowego z awokado:

  • Krok 1

    Obierz awokado i przygotuj pozostałe składniki.

    kakao, mleczko kokosowe i syrop z agawy w miseczkach, obok awokado oraz opakowanie pasty waniliowej intense od dr. oetkera
  • Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

    Pasta waniliowa powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon pochodzącej Madagaskaru. Zawiera naturalne ziarenka z wanilii. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Idealna do polew, sosów, bitej śmietany, lodów czy naleśników.

    Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Wszystkie składniki przełóż do malaksera i dokładnie zblenduj. 

    wegański mus czekoladowy z awokado zmiksowany w malakserze
  • Krok 3

    Mus przełóż do dwóch miseczek deserowych.

Dekorowanie:

  • Krok 4

    Każdy deser ozdób łyżeczką śmietanki kokosowej i drobno pokrojoną czekoladą.

Porada:

⭐ Przed otwarciem mleczko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce przez minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się od reszty mleczka.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/czekoladowy-mus-z-awokado

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej