1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Jabłka w czarnym karmelu

Jabłka w czarnym karmelu

Jabłka w czarnym karmelu na halloween z nietoperzami.
Jabłka w czarnym karmelu na halloween z nietoperzami.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Jabłka w karmelu to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, wywodzący się z tradycji anglosaskiej. Błyszcząca polewa w wersji z dodatkiem czarnego kakao sprawi, że staną się wyjątkową ozdobą stołu podczas halloweenowej imprezy! 👻 🍎


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie jabłek w czarnym karmelu:

  • Krok 1

    Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Gałązki ostrugaj na końcach.

    Jabłka i gałązki.
  • Krok 2

    Cukier i wodę dodaj do garnka. 

    Cukier w garnku i woda w miseczce.
  • Krok 3

    Podgrzewaj cukier z wodą na średnim ogniu do momentu otrzymania karmelowo-brązowej barwy. Podczas przygotowywania karmelu, pamiętaj aby go nie mieszać. Możesz jedynie delikatnie potrząsać garnkiem.

    Karmel w garnku.
  • Krok 4

    Do karmelu dodaj czarne kakao wymieszane z masłem i podgrzewaj na najmniejszym ogniu.

    Czarne kakao w miseczce i rozpuszczone masło.
  • Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera

    Czarne kakao Intense ma unikalny, naturalnie intensywny czarny kolor i charakterystyczną nutę smakową. Nadaje potrawom wyjątkowo ciemną barwę i nie zawiera barwników. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, polew czy dekoracji.

    Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera
  • Krok 5

    Ściągnij karmel z palnika i dodaj śmietankę. Wymieszaj łyżką.

    Czarny karmel w garnku.
  • Krok 6

    Jabłka szybko zanurzaj w czarnym karmelu i odstawiaj na papier do pieczenia. Pozostaw do wystudzenia.

    Jabłka w czarnym karmelu.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/jablka-w-czarnym-karmelu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej