Jabłka w czarnym karmelu
Jabłka w karmelu to łatwy i szybki w przygotowaniu deser, wywodzący się z tradycji anglosaskiej. Błyszcząca polewa w wersji z dodatkiem czarnego kakao sprawi, że staną się wyjątkową ozdobą stołu podczas halloweenowej imprezy! 👻 🍎
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie jabłek w czarnym karmelu:
-
Krok 1
Jabłka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Gałązki ostrugaj na końcach.
-
Krok 2
Cukier i wodę dodaj do garnka.
-
Krok 3
Podgrzewaj cukier z wodą na średnim ogniu do momentu otrzymania karmelowo-brązowej barwy. Podczas przygotowywania karmelu, pamiętaj aby go nie mieszać. Możesz jedynie delikatnie potrząsać garnkiem.
-
Krok 4
Do karmelu dodaj czarne kakao wymieszane z masłem i podgrzewaj na najmniejszym ogniu.
-
Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera
Czarne kakao Intense ma unikalny, naturalnie intensywny czarny kolor i charakterystyczną nutę smakową. Nadaje potrawom wyjątkowo ciemną barwę i nie zawiera barwników. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, polew czy dekoracji.
-
Krok 5
Ściągnij karmel z palnika i dodaj śmietankę. Wymieszaj łyżką.
-
Krok 6
Jabłka szybko zanurzaj w czarnym karmelu i odstawiaj na papier do pieczenia. Pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/jablka-w-czarnym-karmelu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze