1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem bawarski

Krem bawarski

krem bawarski waniliowy udekorowany świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
krem bawarski waniliowy udekorowany świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

🍮 Krem bawarski 🍮 to prosty, pyszny deser. Jest to jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec. Krem jest delikatny i puszysty, a do tego nietrudny w przygotowaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna przygodę w kuchni. Waniliowa, słodka nuta cudownie kontrastuje z kwaskowymi malinami. Krem smakuje świetnie zarówno z domowymi przetworami, jak i ze świeżymi owocami. Wypróbuj koniecznie! ;)

Masz nadmiar żółtek i nie wiesz co z nimi zrobić? Sprawdź nasza poradę - co zrobić z żółtek?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie waniliowego kremu bawarskiego:

  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z cukrem do białości.

    żółtka w miseczce, cukier w filiżance, ubijaczka (rózga kuchenna)
  • Krok 2

    Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża. Do garnka przelej mleko. Dodaj laskę wanilii i wydrążone ziarenka. Całość zagotuj, a następnie odstaw.

    laska wanilii przecięta wzdłuż na pół i wydrążone nasionka z wanilii na desce, rondelek z mlekiem
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 3

    Kilka łyżek gorącego mleka dodaj do utartych z cukrem żółtek i dobrze wymieszaj za pomocą ubijaczki.

    żółtka utarte z cukrem wymieszane rózgą z odrobiną mleka, mleko z wanilią w rondelku
  • Krok 4

    Żółtka przelej do mleka i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do miseczki, a następnie podgrzej ją w kąpieli wodnej na średniej mocy palnika, ciągle mieszając. W tym czasie namaczaj w wodzie listki żelatyny.

    masa mleczno-żółtkowa w misce, miseczka z wodą i namoczoną żelatyną, opakowanie żelatyny w listkach dr. oetkera
  • Krok 5

    Gdy krem zacznie robić się gęsty, zestaw go z palnika, dodaj odsączone w dłoni listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Przykryj krem folią spożywczą tak, aby dotykała kremu i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie do schłodzenia.

    krem waniliowy z żelatyną w miseczce, przykryty folią spożywczą
  • Krok 6

    Ubij schłodzoną śmietankę i partiami dodawaj ją do schłodzonej masy.

    krem waniliowy w miseczce ze stopniowo dodawaną ubitą śmietaną z drugiej miseczki
  • Krok 7

    Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do opłukanych wcześniej zimną wodą foremek. Odstaw do schłodzenia na minimum 3 godziny.

    Przed podaniem, foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż deser na talerzyk. Krem bawarski podawaj ze świeżymi malinami.

    krem bawarski w ozdobnych foremkach
  • Marta poleca

    Kolorowe ozdobne foremki do kremu, budyniu czy galaretki od Dr. Oetkera to sposób na efektowne zaprezentowanie deseru. Dwie pokrywki ułatwiają przechowywanie oraz wyjmowanie deseru na talerzyk.

    Marta poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/krem-bawarski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej