Krem bawarski
🍮 Krem bawarski 🍮 to prosty, pyszny deser. Jest to jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec. Krem jest delikatny i puszysty, a do tego nietrudny w przygotowaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna przygodę w kuchni. Waniliowa, słodka nuta cudownie kontrastuje z kwaskowymi malinami. Krem smakuje świetnie zarówno z domowymi przetworami, jak i ze świeżymi owocami. Wypróbuj koniecznie! ;)
Masz nadmiar żółtek i nie wiesz co z nimi zrobić? Sprawdź nasza poradę - co zrobić z żółtek?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie waniliowego kremu bawarskiego:
-
Krok 1
Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
-
Krok 2
Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża. Do garnka przelej mleko. Dodaj laskę wanilii i wydrążone ziarenka. Całość zagotuj, a następnie odstaw.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 3
Kilka łyżek gorącego mleka dodaj do utartych z cukrem żółtek i dobrze wymieszaj za pomocą ubijaczki.
-
Krok 4
Żółtka przelej do mleka i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do miseczki, a następnie podgrzej ją w kąpieli wodnej na średniej mocy palnika, ciągle mieszając. W tym czasie namaczaj w wodzie listki żelatyny.
-
Krok 5
Gdy krem zacznie robić się gęsty, zestaw go z palnika, dodaj odsączone w dłoni listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Przykryj krem folią spożywczą tak, aby dotykała kremu i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie do schłodzenia.
-
Krok 6
Ubij schłodzoną śmietankę i partiami dodawaj ją do schłodzonej masy.
-
Krok 7
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do opłukanych wcześniej zimną wodą foremek. Odstaw do schłodzenia na minimum 3 godziny.
Przed podaniem, foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż deser na talerzyk. Krem bawarski podawaj ze świeżymi malinami.
-
Marta poleca
Kolorowe ozdobne foremki do kremu, budyniu czy galaretki od Dr. Oetkera to sposób na efektowne zaprezentowanie deseru. Dwie pokrywki ułatwiają przechowywanie oraz wyjmowanie deseru na talerzyk.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/krem-bawarski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze