Krem bawarski
🍮 Krem bawarski 🍮 to prosty, pyszny deser. Jest to jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec. Krem jest delikatny i puszysty, a do tego nietrudny w przygotowaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna przygodę w kuchni. Waniliowa, słodka nuta cudownie kontrastuje z kwaskowymi malinami. Krem smakuje świetnie zarówno z domowymi przetworami, jak i ze świeżymi owocami. Wypróbuj koniecznie! ;)
Masz nadmiar żółtek i nie wiesz co z nimi zrobić? Sprawdź nasza poradę - co zrobić z żółtek?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
|---|---|---|
|
|
|
|
Przygotowanie waniliowego kremu bawarskiego:
-
Krok 1
Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
-
Krok 2
Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża. Do garnka przelej mleko. Dodaj laskę wanilii i wydrążone ziarenka. Całość zagotuj, a następnie odstaw.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 3
Kilka łyżek gorącego mleka dodaj do utartych z cukrem żółtek i dobrze wymieszaj za pomocą ubijaczki.
-
Krok 4
Żółtka przelej do mleka i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do miseczki, a następnie podgrzej ją w kąpieli wodnej na średniej mocy palnika, ciągle mieszając. W tym czasie namaczaj w wodzie listki żelatyny.
-
Krok 5
Gdy krem zacznie robić się gęsty, zestaw go z palnika, dodaj odsączone w dłoni listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Przykryj krem folią spożywczą tak, aby dotykała kremu i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie do schłodzenia.
-
Krok 6
Ubij schłodzoną śmietankę i partiami dodawaj ją do schłodzonej masy.
-
Krok 7
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do opłukanych wcześniej zimną wodą foremek. Odstaw do schłodzenia na minimum 3 godziny.
Przed podaniem, foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż deser na talerzyk. Krem bawarski podawaj ze świeżymi malinami.
-
Marta poleca
Kolorowe ozdobne foremki do kremu, budyniu czy galaretki od Dr. Oetkera to sposób na efektowne zaprezentowanie deseru. Dwie pokrywki ułatwiają przechowywanie oraz wyjmowanie deseru na talerzyk.
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/krem-bawarski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze