Cannoli - sycylijskie rurki z kremem
Włoska kuchnia to nie tylko makarony w dziesiątkach konfiguracji oraz pizza, ale także wybitne desery, których mieszkańcy słonecznej Italii nigdy sobie nie odmawiają.
Jednym z klasyków są, wywodzące się z Sycylii, cannoli, czyli smażone w głębokim tłuszczu rurki z kruchego ciasta, nadziewane kremem na bazie ricotty.
Odpowiednio przygotowane ciasto powinno być elastyczne i bardzo cienko rozwałkowane, dzięki temu w czasie smażenia powstanie w cieście dużo bąbelków powietrza a rurki będą kruche i delikatne.
Cannoli będą tak samo pyszne gdy napełnisz je nadzieniem z dodatkami jak drobinki czekolady, posiekane pistacje lub w najprostrzej postaci bez dodatków.
Wybierz co lubisz najbardziej i ciesz się ich smakiem w tłusty czwartek .
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sposób przygotowania ciasta na cannoli:
-
Krok 1
Mąkę, cukier puder, sól i cynamon wymieszaj. Dodaj smalec lub masło, jajko i zagnieć na kruszonkę.
* Ciasto z dodatkiem smalcu będzie delikatniejsze.
-
Krok 2
Spirytus i wino wymieszaj ze sobą. Dodaj do ciasta i zagnieć.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Zagniecione ciasto wyrabiaj ręcznie około 3-5 minut. Zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka strunowego i odłóż do lodówki na około 1h.
-
Krok 4
Przygotuj głęboki garnek , wlej olej i rozgrzej do temperatury 175°C.
W czasie, gdy olej się rozgrzewa, rozwałkuj połowę ciasta na grubość około 1-2 mm, wycinaj z ciasta kółka. Każde kółko rozwałkuj na cienki placek.
-
Krok 5
Owijaj ciasto na metalowych rurkach, smaruj koniec ciasta białkiem i sklejaj je dobrze ze sobą. Uważaj aby nie przykleić ciasta białkiem do rurki, cannoli przyklei się do rurki podczas smażenia i trudno będzie je zdjąć.
*Możesz odwrócić ciasto łączeniem do dołu i docisnąć rurkę aby ciasto lepiej się złączyło.
-
Krok 6
Gotowe rurki smaż od razu w gorącym tłuszczu, aż będą rumiane (będą smażyć się bardzo szybko). Wyciagaj i odkładaj na ręczniku papierowym do przestudzenia.
Zdejmij rurkę z ciasta z metalowej rurki i możesz owijać kolejne krążki ciasta.
Nadzienie do cannoli z ricotty:
-
Krok 7
Ricottę wyłóż na sitko aby odcedzić z niej wodę, odstaw do lodówki na około 30-60 minut.
-
Krok 8
Następnie wymieszaj ricottę z cukrem pudrem i pastą waniliową. Dodaj kawałeczki czekolady i wymieszaj. Przełóż do woreczka cukierniczego i nadziewaj rurki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
* Czekoladki możesz dodać tylko do połowy kremu z serka. Kremem bez czekoladek wypełnij rurki a ich końce obsyp posiekanymi pistacjami.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/cannoli-sycylijskie-rurki-z-kremem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze