1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Żółtka wykorzystanie

Żółtka wykorzystanie

Żółtko jaja kurzego w miseczce
Żółtko jaja kurzego w miseczce
Zaktualizowano:

Co było pierwsze: kura czy jajko? Odpowiedź na to odwieczne pytanie pozostaje nie do końca rozstrzygnięte. Pewne jest jednak to, że jajka są jednym z podstawowych składników niezbędnych do przygotowania słodkich ciast i deserów, które tak bardzo lubimy. Jednak, czy zawsze jajka są używane w całości? Otóż nie! Do przygotowania wielu ciast i deserów potrzebne są wyłącznie białka – najlepszym tego przykładem jest Beza Pavlova. No dobrze, ale co w takim razie można zrobić z żółtek po bezie? Na pewno nie warto ich wyrzucać! Sprawdź, jak wykorzystać żółtka i zainspiruj się naszymi pomysłami na wyjątkowe ciasta i desery z żółtkiem w roli głównej 🙂. W niektórych przepisach wykorzystaliśmy praktycznie same żółtka, cukier i owoce!


Co można zrobić z żółtek?

Poznaj naszych kilka porad, przepisów i pomysłów jak je wykorzystać.

1. Klasyczny krem budyniowy z żółtkami

2. Kogel-mogel, smak dzieciństwa

3. Ajerkoniak (adwokat) z wanilią

4. Krem kataloński, Krem bawarski, Crème Brûlée, czyli słodka podróż po Europie

5. Przepis na faworki – nie tylko od święta 🙂

6. Żółtka – podstawa kruchych wypieków

7. Krem do tiramisu

8. Sos waniliowy do ciast i deserów z żółtek

9. Jak mrozić żółtka jaj?

 


1. Klasyczny krem budyniowy z żółtkami

Mając do dyspozycji żółtka jaj i kilka dodatkowych składników przygotujesz klasyczny krem budyniowy, który idealnie będzie pasował m.in. do karpatki, czy kremówki bez pieczenia. 


2. Kogel-mogel, czyli smak dzieciństwa

Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z żółtek, sięgnij pamięcią do lat dzieciństwa! Kogel-mogel to deser, do którego wielu z nas ma prawdziwy sentyment. Klasyczną wersję przygotujesz ubijając wyłącznie żółtka z cukrem (możesz dodać również kakao). Jeżeli obawiasz się spożywania surowych żółtek, przygotuj ten przysmak w wersji zapiekanej. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na Zapiekany Kogel-Mogel w dwóch wariantach smakowych: waniliowym i czekoladowym. Obie wersje smakują wyśmienicie!

  • Przepis na Zapiekany Kogel-Mogel

    Przywołaj smaki dzieciństwa i przygotuj i zobacz przepis na Zapiekany Kogel-Mogel

    Zapiekany kogel-mogel

3. Przepis na ajerkoniak (adwokat) z wanilią

Przygotowania na imprezę? Słodka beza jest już gotowa, jednak nie wiesz jak wykorzystać żółtka? Przygotuj samodzielnie pyszny domowy ajerkoniak, którym uraczysz swoich (pełnoletnich :)) gości. Ten prosty przepis na gęsty likier jajeczny z dodatkiem aromatycznej wanilii możesz spożyć niemal od razu po jego przyrządzeniu. Zobaczysz, że wyjątkowy smak ajerkoniaku przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi likierów!


4. Krem kataloński, Krem bawarski, Crème Brûlée, czyli słodka podróż po Europie

Krem kataloński, krem bawarski oraz Crème Brûlée łączy nie tylko wyjątkowy smak i prostota przygotowania. Łączy je wspólny mianownik, a w zasadzie składnik, jakim są żółtka jaj. 

 

  • Krem kataloński

    Słodka podroż po Europie zaczynamy od słonecznej Hiszpanii, która słynie z krem katalońskiego, znanego również pod nazwą crème catalana. Ten słodki przysmak jest jednym z najbardziej znanych i rozpoznawanych deserów pochodzących z Katalonii podawany w kokilkach. cechuje się niezwykłym aromatem zimowych smaków, a dopełnieniem tego hiszpańskiego deseru jest karmelizowana skorupka. Po prostu pycha!

    Krem kataloński z żółtek
  • Krem bawarski

    Podążając szlakiem europejskich deserów dotarliśmy do południowych Niemiec, gdzie natrafiliśmy na słynny Krem bawarskiPrzepis na ten delikatny i zarazem puszysty krem jest prosty w przygotowaniu. Waniliowy, słodki smak tego niemieckiego deseru doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi owocami, jak domowymi przetworami.

    Krem bawarski
  • Crème Brûlée

    Ostatnim przystankiem na słodkiej mapie jest Francja, która częstuje nas przepisem na Crème Brûlée. Tego popularnego deseru chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zapiekany aksamitny waniliowy krem na bazie żółtek i śmietanki zdobył wielu zwolenników na całym świecie. Ten francuski deser, podobnie jak crème catalana zapiekany jest w kokilkach, a jego wierzch opala się palnikiem, dzięki czemu powstaje charakterystyczna karmelowa skorupka. Warto spróbować także urozmaiconej wersji Crème Brûlée z dodatkiem lawendy - palce lizać!

    Creme Brulee

5. Przepis na faworki – nie tylko od święta 🙂

Wśród przekąsek, które można zrobić z samych żółtek, warto pamiętać o pysznych faworkach (nie tylko w Tłusty Czwartek)! Uwielbiane przez wielu łasuchów faworki sprawdza się również podczas wszelkich imprez. Czy może być cos lepszego od chrupiącego oprószonego cukrem pudrem faworka? 🙂🙂


6. Żółtka – podstawa kruchych wypieków

Czy wiesz, że żółtka to podstawowy składnik kruchych wypieków? Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z żółtkami, wykorzystaj je do przygotowania tradycyjnego kruchego ciasta z owocami lub pysznej tarty. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz mnóstwo sprawdzonych przepisów na wyjątkowe ciasta kruche i tartyPamiętaj, że przygotowując większą ilość ciasta kruchego z powodzeniem możesz je zamrozić 🙂.


7. Krem do tiramisu z żółtek

Włoskiego deseru Tiramisu nie trzeba nikomu przedstawiać. Dlatego, jeżeli masz zagwozdkę co zrobić z żółtkami, które pozostały Tobie po upieczeniu bezy – podpowiadamy, przygotuj Klasyczne Tiramisu!  Sercem tego deseru jest krem przygotowany na bazie żółtek i serka mascarpone. W połączeniu z mocną kawą i winem Marsala smakuje obłędnie! Narzekasz na brak czekolady? Sprawdź przepis na Czekoladowe tiramisu z wiśniami 🍫🍒. Idealne połączenie kremu z dodatkiem nutelli i nieco kwaskowatych wiśni sprawi, że smak tego deseru na długo zapadnie w Twojej pamięci.


8. Sos waniliowy do ciast i deserów

Sos waniliowy to smaczny dodatek do szarlotek, strudli, naleśników, owoców i nie tylko! Do przygotowania aromatycznego i aksamitnego sosu potrzebujesz jedynie żółtka, mleko, śmietankę, cukier puder i Laskę waniliiWystarczy tylko kilka chwil, aby móc cieszyć się niezwykłym smakiem sosu waniliowego. Gotowy sos możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. W serwisie Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przepisy na przepyszny Strudel z jabłkami i sosem waniliowym. Po prostu pycha!


9. Jak mrozić żółtka jaj?

Jeśli zostało Ci dużo żółtek, np. po przygotowaniu bezy, i nie są Ci na razie potrzebne, śmiało możesz przedłużyć ich żywotność dzięki mrożeniu.  Należy jednak pamiętać, że zamrożone żółtko kompletnie zmienia swoją konsystencję i staje się zbitą, twardą kuleczką, a po rozmrożeniu jest o wiele bardziej kleiste niż pierwotnie. Nie nadaje się więc w tej formie jako składnik niektórych przepisów. Jak mrozić żółtka, aby po rozmrożeniu nadal były płynne? O czym należy pamiętać mrożąc jajka?

👉 Jajka i pojemniczki lub woreczki, w których będziesz mrozić żółtka, muszą być dokładnie umyte.

👉 Jajka można roztrzepać i przelać do pojemniczka lub w zamrozić w całości, np. przelewając każde żółtko osobno do pojemniczka na lód w kostkach.

👉 Na każde żółtko przypada szczypta soli lub cukru – wystarczy żółtko posypać odrobiną przyprawy przed zamrożeniem. Dzięki temu po rozmrożeniu żółtka nie stracą swojej płynnej konsystencji i z powodzeniem wykorzystasz je np. do ciasta.

👉 Pamiętaj, żeby rozmrożone żółtka wykorzystać od razu!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/zoltka-wykorzystanie

Komentarze


  1. krem kataloński cytrusowo-cynamonowy w kokilkach posypany skórką pomarańczową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Krem kataloński

    Krem kataloński (crema catalana) - przepis na delikatny deser z cytrusową nutą, wanilią i cynamonem pod karmelową skorupką. 🍮 Wypróbuj koniecznie!

  2. Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowy krem bawarski z wiśniami
  3. Tarta z orzechowym Crème Brûlée i skarmelizowanym cukrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta z orzechowym Crème Brûlée
  4. Faworki pomarańczowe z cukrem pudrem na paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    200
    Poziom trudności:
    Średni
    Faworki pomarańczowe
  5. Deser z musem truskawkowym i wanilią w pucharkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni
    Deser z musem truskawkowym
  6. Crème Brûlée w kokilkach, z kawą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Trudny
    Crème Brûlée
  7. torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami oproszony cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami
  8. Czekoladowe tiramisu bez pieczenia z wiśniami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    07:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe tiramisu z wiśniami
  9. Crème brûlée z lawendą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Trudny
    Crème brûlée z lawendą
  10. Tarta Crème Brûlée na paterze oraz wykrojony kawałek na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tarta Crème Brûlée
  11. Naleśniki Creme Brulee zapiekane w prostokątnym naczyniu żaroodpornym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Naleśniki Crème Brûlée
  12. Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym, żurawiną i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pieczone jabłka z delikatnym kremem waniliowym
  13. adwokat (ajerkoniak) z wanilią w butelce z korkiem przewiązanej wstążeczką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Adwokat (ajerkoniak) z wanilią
  14. kawałek strudla z jabłkami i sosem waniliowym na talerzyku z widelcem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Strudel z jabłkami i sosem waniliowym
  15. zapiekany kogel mogel w białej ceramicznej kokilce trzymany rękawicami kuchennymi - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Zapiekany kogel-mogel
  16. najlepsze faworki, delikatne, cieniutkie, chrupiące, chrust, chruściki, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    200
    Poziom trudności:
    Średni
    Chrust (faworki)
  17. kremówka bez pieczenia całe ciasto oraz kawałek na talerzyku, kremówka na krakersach przełożona masą budyniową oraz śmietankową i posypana cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kremówka bez pieczenia
  18. krem bawarski waniliowy udekorowany świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Krem bawarski
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej