1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Klasyczne Tiramisu

Klasyczne Tiramisu

klasyczne włoskie tiramisu, porcja dla dwojga - Wszystkiego Słodkiego
klasyczne włoskie tiramisu, porcja dla dwojga - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Miłośnicy Włoch twierdzą, że klasyczne tiramisu najlepiej smakuje w przytulnej kawiarni.

Tym przepisem udowodnię Ci, że nie zawsze jest to prawda, a domowa wersja tiramisu jest równie fantastyczna.❤️

Tiramisu to przede wszystkim mascarpone, ☕ kawa (bardzo mocna! Najlepiej dobre espresso) oraz Marsala. Serce deseru stanowi krem, który powinien być delikatny, a jednocześnie na tyle gęsty, aby nie połączył się z biszkoptami. Wydaje się skomplikowane?

Spokojnie…  krok po kroku z moim przepisem wyczarujesz idealne tiramisu. Jakby powiedział rodowity Włoch... DELIZIOSO!

*Deser przygotowałam w proporcjach dla dwóch osób, jednak łatwo przygotować go w większej formie (15x25 cm). Wystarczy, że dokładnie podwoisz składniki.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tiramisu w pucharku:

  • Krok 1

    Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną wymieszaj z winem.

    mocna kawa i wino Marsala
  • Krok 2

    Biszkopty przytnij aby mieściły się w kieliszkach lub pucharkach.

    biszkopty savoiardi do tiramisu
  • Krok 3

    Połowę biszkoptów zanurzaj w kawie i układaj na dnie, posyp kakao.

    biszkopty nasączane kawą z winem i oprószone kakao Dr. Oetkera
  • Sitko z drewnianą rączką

    Sitko o średnicy 10 cm, z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym.

    Sitko z drewnianą rączką
  • Krok 4

    Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę.

    żółtka utarte z cukrem pudrem na kogel mogel, mikser ręczny Bosch MFQ4730
  • Krok 5

    Następnie dodaj mascarpone i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy (nie ubijaj).

    krem z mascarpone do tiramisu
  • Krok 6

    Połowę kremu wyłóż do kieliszków lub szklanek, posyp kakao.

    Pozostałe biszkopty zanurzaj w kawie, ułóż na kremie i posyp kakao.

    Wyłóż na biszkopty pozostałą część kremu, wyrównaj i oprósz mocno kakao.

    Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

    przekładnie biszkoptów kremem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/klasyczne-tiramisu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej