Klasyczne Tiramisu
Miłośnicy Włoch twierdzą, że klasyczne tiramisu najlepiej smakuje w przytulnej kawiarni.
Tym przepisem udowodnię Ci, że nie zawsze jest to prawda, a domowa wersja tiramisu jest równie fantastyczna.❤️
Tiramisu to przede wszystkim mascarpone, ☕ kawa (bardzo mocna! Najlepiej dobre espresso) oraz Marsala. Serce deseru stanowi krem, który powinien być delikatny, a jednocześnie na tyle gęsty, aby nie połączył się z biszkoptami. Wydaje się skomplikowane?
Spokojnie… krok po kroku z moim przepisem wyczarujesz idealne tiramisu. Jakby powiedział rodowity Włoch... DELIZIOSO!
*Deser przygotowałam w proporcjach dla dwóch osób, jednak łatwo przygotować go w większej formie (15x25 cm). Wystarczy, że dokładnie podwoisz składniki.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie tiramisu w pucharku:
-
Krok 1
Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną wymieszaj z winem.
-
Krok 2
Biszkopty przytnij aby mieściły się w kieliszkach lub pucharkach.
-
Krok 3
Połowę biszkoptów zanurzaj w kawie i układaj na dnie, posyp kakao.
-
Sitko z drewnianą rączką
Sitko o średnicy 10 cm, z drewnianą rączką, której zakończenie pomalowane jest farbą w kolorze miętowym.
-
Krok 4
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę.
-
Krok 5
Następnie dodaj mascarpone i zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia składników i zgęstnienia masy (nie ubijaj).
-
Krok 6
Połowę kremu wyłóż do kieliszków lub szklanek, posyp kakao.
Pozostałe biszkopty zanurzaj w kawie, ułóż na kremie i posyp kakao.
Wyłóż na biszkopty pozostałą część kremu, wyrównaj i oprósz mocno kakao.
Odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/klasyczne-tiramisu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze