Krem kataloński
Choć tradycyjnie krem kataloński, czyli jeden z najbardziej znanych hiszpańskich deserów, jada się 19 marca w dzień świętego Józefa, to smakuje wybornie (i rozgrzewająco) także zimą. Przygotujesz go na bazie mleka, skrobi i żółtek z nutą zimowych smaków – cytrusów oraz cynamonu i wanilii. 🍮
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie kremu katalońskiego:
-
Krok 1
Z porcji mleka odlej 100 ml, pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem z wanilią, cynamonem, skórką pomarańczy i cytryny. Po zagotowaniu usuń skórki cytrusów i korę cynamonu.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 2
W międzyczasie żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem.
-
Krok 3
Skrobię kukurydzianą wymieszają z odlanym wcześniej mlekiem.
-
Krok 4
Zagotowane mleko przelewaj stopniowo do żółtek z cukrem, cały czas mieszając. Następnie dodaj rozmieszaną z mlekiem skrobię, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka. Ustaw na średniej mocy palnika i ciągle mieszając, podgrzewaj do zgęstnienia (uważaj, aby nie przypalić kremu).
-
Krok 5
Gotowy krem rozłóż równomiernie do kokilek, odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce.
-
Krok 6
Przed podaniem krem posyp cukrem i skarmelizuj przy użyciu palnika lub wstaw na kilkanaście sekund do ustawionego na funkcję grill piekarnika tuż pod górną grzałkę.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/krem-katalonski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze