1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem kataloński

Krem kataloński

krem kataloński cytrusowo-cynamonowy w kokilkach posypany skórką pomarańczową - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Choć tradycyjnie krem kataloński, czyli jeden z najbardziej znanych hiszpańskich deserów, jada się 19 marca w dzień świętego Józefa, to smakuje wybornie (i rozgrzewająco) także zimą. Przygotujesz go na bazie mleka, skrobi i żółtek z nutą zimowych smaków – cytrusów oraz cynamonu i wanilii. 🍮


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kremu katalońskiego:

  • Krok 1

    Z porcji mleka odlej 100 ml, pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem z wanilią, cynamonem, skórką pomarańczy i cytryny. Po zagotowaniu usuń skórki cytrusów i korę cynamonu.

    mleko w rondelku, skórka z pomarańczy i cytryny oraz kora cynamonu na talerzyku, obok częściowo obrane pomarańcza i cytryna
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 2

    W międzyczasie żółtka wymieszaj dokładnie z cukrem.

    żółtka wymieszane z cukrem w szklanej misce z rózgą kuchenną
  • Krok 3

    Skrobię kukurydzianą wymieszają z odlanym wcześniej mlekiem.

    skrobia kukurydziana wymieszana z mlekiem w miseczce z rózgą kuchenną
  • Krok 4

    Zagotowane mleko przelewaj stopniowo do żółtek z cukrem, cały czas mieszając. Następnie dodaj rozmieszaną z mlekiem skrobię, wymieszaj i przelej z powrotem do garnka. Ustaw na średniej mocy palnika i ciągle mieszając, podgrzewaj do zgęstnienia (uważaj, aby nie przypalić kremu).

     

    zagotowany w rondelku krem kataloński, obok kokilki
  • Krok 5

    Gotowy krem rozłóż równomiernie do kokilek, odstaw do wystudzenia, a następnie schłodź w lodówce.

    krem kataloński w kokilkach
  • Krok 6

    Przed podaniem krem posyp cukrem i skarmelizuj przy użyciu palnika lub wstaw na kilkanaście sekund do ustawionego na funkcję grill piekarnika tuż pod górną grzałkę.

    krem kataloński w kokilkach posypany cukrem przed jego skarmelizowaniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/krem-katalonski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej