1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Lane chrusty

Lane chrusty

lane chrusty z cukrem pudrem
lane chrusty z cukrem pudrem
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Szybka propozycja na Tłusty Czwartek. Lane chrusty to zupełnie coś innego niż tradycyjne chrusty, zarówno w przygotowaniu, jak i w smaku. Jeżeli nie macie czasu albo po prostu siły na zmierzenie się z ciastem na klasyczne chrusty, polecam tę uproszczoną i znacznie szybszą wersję! :)  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chrustów lanych:

  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru i cukrem wanilinowym.

  • Krok 2

    Cały czas ucierając, dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj alkohol i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta).

     

     

  • Krok 3

    Następnie ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach na jednolitą, nieco ciągnącą się konsystencję.

  • Krok 4

    Rozgrzej olej w garnku o średnicy około 18 cm. Ciasto na lane chrusty przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij bardzo mały koniec (ciasto będzie rosło podczas smażenia) i wyciskaj zawijasy na gorący olej.

  • Może się przydać

    Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

    Może się przydać
  • Krok 5

    Obsmażaj z obu stron, aż chrusty się zrumienią. Po wyjęciu układałaj na arkuszach ręcznika papierowego. Chrusty po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Porada

Lane chrusty nabierają chrupkości dopiero, gdy będą już zupełnie wystudzone.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/lane-chrusty

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej