Lane chrusty
Szybka propozycja na Tłusty Czwartek. Lane chrusty to zupełnie coś innego niż tradycyjne chrusty, zarówno w przygotowaniu, jak i w smaku. Jeżeli nie macie czasu albo po prostu siły na zmierzenie się z ciastem na klasyczne chrusty, polecam tę uproszczoną i znacznie szybszą wersję! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chrustów lanych:
-
Krok 1
Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru i cukrem wanilinowym.
-
Krok 2
Cały czas ucierając, dodawaj na przemian mąkę i mleko. Na koniec dodaj alkohol i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta).
-
Krok 3
Następnie ubij na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Całość zmiksuj na najniższych obrotach na jednolitą, nieco ciągnącą się konsystencję.
-
Krok 4
Rozgrzej olej w garnku o średnicy około 18 cm. Ciasto na lane chrusty przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij bardzo mały koniec (ciasto będzie rosło podczas smażenia) i wyciskaj zawijasy na gorący olej.
-
Może się przydać
Szeroki wybór worków cukierniczych o różnych rozmiarach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)
-
Krok 5
Obsmażaj z obu stron, aż chrusty się zrumienią. Po wyjęciu układałaj na arkuszach ręcznika papierowego. Chrusty po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Porada
☆ Lane chrusty nabierają chrupkości dopiero, gdy będą już zupełnie wystudzone.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/lane-chrusty |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze