1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Lava Cake

Lava Cake

Lava cake z malinami - Wszystkiego Słodkiego
Lava cake z malinami - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Coś wyjątkowego dla wielbicieli klasycznych deserów, dla których im więcej czekolady, tym lepiej. 🍫 W niewielkim ciasteczku ukrywa się bowiem jej podwójna dawka. Lava cake, czyli mocno czekoladowe ciastko z płynnym, również czekoladowym (bo jak by inaczej😁) wnętrzem. 🍫

Sekret udanego lava cake tkwi w tym, aby środek ciasta pozostał płynny, a po przekrojeniu przypominał spływającą lawę. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoja przygoda z tym deserem będzie sukcesem, koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Do ciasta dodaj cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetkera z linii Ze Świata Natury, a połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną słodyczą sycylijskiej pomarańczy 🍊 zagości na stałe w Twojej kuchni!

 

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ganache:

  • Krok 1

    Podgrzej śmietankę do 60-70 stopni Celsjusza i zalej nią czekoladę. Dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia i zgęstnienia.

    czekolada rozpuszczona ze śmietanką w szklanej miseczce z silikonową łopatką kuchenną
  • Krok 2

    Zgęstniałą czekoladę przełóż do rękawa cukierniczego, odetnij koncówkę i na blaszkę wyciskaj niewielkie trufle. Kulki wstaw zamrażarki.

    ganache wyciskany na papierze do pieczenia na płaskiej prostokątnej blaszce za pomocą rękawa cukierniczego z odciętą końcówką
  • Może się przydać

    Jednorazowe rękawy cukiernicze Wilton idealnie sprawdzą się przy dekorowaniu tortów, ciast, ciasteczek i innych deserów. Wykonane są z wytrzymałego, elastycznego plastiku, który nie pęka przy wyciskaniu kremu.

    Może się przydać

Lava cake:

  • Krok 3

    Kokilki natłuść od środka olejem i obsyp kakao. 

    Użyj 4 większych lub 6 mniejszych kokilek.

    kokilki oprószone kakao
  • Krok 4

    Masło rozpuść razem z czekoladami i śmietanką, dokładnie wymieszaj.

    czekolada rozpuszczona z masłem i śmietanką w szklanej miseczce z silikonową szpatułką kuchenną
  • Krok 5

    Jaja ubij z cukrem oraz cukrem ze skórką pomarańczową.

    jajka ubite z cukrem w misie robota bosch, obok opakowanie cukru ze skórką pomarańczową dr. oetkera
  • Krok 6

    Do ubitych jajek dodaj masę czekoladową oraz przesianą mąkę i kakao. Całość wymieszaj do połączenia składników. 

    masa czekoladowa wymieszana z utartym masłem w misie robota kuchennego bosch, obok mąka i kakao w kubeczku
  • Krok 7

    Napełnij kokilki ciastem do 2/3 wysokości. W każdej z nich zanurz zamrożoną wcześniej czekoladową truflę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut. Fondanty wyjmij z piekarnika i odczekaj chwilę, następnie wyjmij na talerzyk, oprósz kakao i udekoruj malinami.

    ciasto na fondant czekoladowy lava cake w kokilkach przed upieczeniem, obok czekoladowe trufle
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/lava-cake

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej