Leśny mech monoporcja
Pamiętacie ciasto leśny mech🌳🌲, obowiązkowy gwóźdź programu na każdej imprezie sprzed kilku lat? Postanowiłam nieco odświeżyć ten kultowy przepis i nadać mu trochę bardziej nowoczesną nutę. Leśny mech jako monoporcja zaskoczył mnie samą swoją genialną formą i smakiem 😍
Do monoporcji leśny mech wykorzystałam oczywiście składnik X, czyli zielony biszkopt z dodatkiem szpinaku. Kolor, który w mgnieniu oka przenosi nas na leśną polankę - w sam raz na deser w plenerze 😉 Półkula skrywa w środku aksamitny, najlepszy mus z białej czekolady i śmietanki oraz malinową żelkę. Całość pokryta jadalnym zamszem w sprayu - świetny sposób na efektowną dekorację ciast i deserów, z którą poradzą sobie nawet początkujący w kuchni.
Do przygotowania monorpocji leśny mech niezbędna będzie silikonowa forma - gotowy deser mrozimy, a następnie wyjmujemy z formy i dekorujemy. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu, jeśli szukacie klasyki z efektem WOW🤩
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt szpinakowy:
-
Krok 1
Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij z niego wodę.
-
Krok 2
Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz olej. Zblenduj na gładką masę.
-
Krok 3
Na koniec wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 5
Ciasto przelej na formę o wielkości 34 x 23 wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
-
Krok 6
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut, do suchego patyczka.
Owocowa żelka:
-
Krok 7
Do owoców dodaj cukier (mrożone owoce rozmroź wcześniej), żelatynę namocz w wodzie do napęcznienia.
-
Krok 8
Owoce z cukrem zblenduj na gładką masę. Żelatynę rozpuść, dodaj do niej kilka łyżek owców i dodaj do całości. Zmiksuj.
-
Krok 9
Przełóż do formy silikonowej. Odstaw do zamrażarki.
Mus z białej czekolady:
-
Krok 10
Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
-
Krok 11
Żelatynę namocz w wodzie. Śmietankę podgrzej. Namoczoną żelatynę rozpuść i przelej do śmietanki, wymieszaj.
-
Krok 12
Dodaj czekoladę i zblenduj.
-
Krok 13
Upieczony i wystudzony biszkopt wyciągnij z formy. Przy pomocy małych rantów cukierniczych wytnij pięć biszkopcików.
-
Krok 14
Do silikonowej formy przelewaj najpierw mus z białej czekolady do połowy wysokości.
-
Magda poleca
Forma silikonowa w kształcie półkul pozwoli Ci na stworzenie cukierniczych dzieł sztuki. Dzięki niej przygotujesz ciastka, desery, a także nowoczesne monoporcje musowe.
-
Krok 15
Zanurz w musie porcje kulek z owoców leśnych.
-
Krok 16
Owocowe kuleczki pokryj musem z białej czekolady i przykryj szpinakowym biszkopcikiem. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
-
Krok 17
Zamrożone monoporcje wyłóż na kratkę. Każdy z nich pokryj zamszem. Udekoruj okruchami biszkoptu i malinami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/lesny-mech-monoporcja |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze