1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Leśny mech monoporcja

Leśny mech monoporcja

monoporcja deser leśny mech wszystkiego słodkiego
monoporcja deser leśny mech wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Pamiętacie ciasto leśny mech🌳🌲, obowiązkowy gwóźdź programu na każdej imprezie sprzed kilku lat? Postanowiłam nieco odświeżyć ten kultowy przepis i nadać mu trochę bardziej nowoczesną nutę. Leśny mech jako monoporcja zaskoczył mnie samą swoją genialną formą i smakiem 😍

Do monoporcji leśny mech wykorzystałam oczywiście składnik X, czyli zielony biszkopt z dodatkiem szpinaku. Kolor, który w mgnieniu oka przenosi nas na leśną polankę - w sam raz na deser w plenerze 😉 Półkula skrywa w środku aksamitny, najlepszy mus z białej czekolady i śmietanki oraz malinową żelkę. Całość pokryta jadalnym zamszem w sprayu - świetny sposób na efektowną dekorację ciast i deserów, z którą poradzą sobie nawet początkujący w kuchni.

Do przygotowania monorpocji leśny mech niezbędna będzie silikonowa forma - gotowy deser mrozimy, a następnie wyjmujemy z formy i dekorujemy. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu, jeśli szukacie klasyki z efektem WOW🤩

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt szpinakowy:

  • Krok 1

    Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij z niego wodę.

    na sitku na gazie odciśnięty szpinak
  • Krok 2

    Dodaj cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz olej. Zblenduj na gładką masę.

    w naczyniu szpinak z cukrem obok blender ręczny bosch i cukier wanilinowy Dr. Oetker
  • Krok 3

    Na koniec wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

    w szklanej misce masa szpinakowa oraz mąka
  • Krok 4

    Dokładnie wymieszaj.

    ciasto na szpinakowy biszkopt
  • Krok 5

    Ciasto przelej na formę o wielkości 34 x 23 wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

    w formie nieupieczony biszkopt ze szpinaku
  • Krok 6

    Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 25 minut, do suchego patyczka.

    upieczony biszkopt do deseru leśny mech

Owocowa żelka:

  • Krok 7

    Do owoców dodaj cukier (mrożone owoce rozmroź wcześniej), żelatynę namocz w wodzie do napęcznienia.

    owoce leśne oraz żelatyna uniwersalna dr. oetker
  • Krok 8

    Owoce z cukrem zblenduj na gładką masę. Żelatynę rozpuść, dodaj do niej kilka łyżek owców i dodaj do całości. Zmiksuj.

    przy pomocy blendera ręcznego bosch zmiksowane w naczyniu owoce lasu do deseru leśny mech
  • Krok 9

    Przełóż do formy silikonowej. Odstaw do zamrażarki.

    w silikonowej formie do monoporcji owocowa żelka

Mus z białej czekolady:

  • Krok 10

    Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki.

    na desce posiekana biała czekolada i śmietanka w naczyniu szklanym
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 11

    Żelatynę namocz w wodzie. Śmietankę podgrzej. Namoczoną żelatynę rozpuść i przelej do śmietanki, wymieszaj. 

    namoczona żelatyna w miseczce i śmietanka w naczyniu
  • Krok 12

    Dodaj czekoladę i zblenduj.

    krem z białej czekolady w naczyniu
  • Krok 13

    Upieczony i wystudzony biszkopt wyciągnij z formy. Przy pomocy małych rantów cukierniczych wytnij pięć biszkopcików.

    biszkopciki szpiakowe do monoporcji leśny mech
  • Krok 14

    Do silikonowej formy przelewaj najpierw mus z białej czekolady do połowy wysokości.

    forma silikonowa silikomart do deseru leśny mech
  • Magda poleca

    Forma silikonowa w kształcie półkul pozwoli Ci na stworzenie cukierniczych dzieł sztuki. Dzięki niej przygotujesz ciastka, desery, a także nowoczesne monoporcje musowe.

    Magda poleca
  • Krok 15

    Zanurz w musie porcje kulek z owoców leśnych.

    monoporcje w formie silikonowej Silikomart
  • Krok 16

    Owocowe kuleczki pokryj musem z białej czekolady i przykryj szpinakowym biszkopcikiem. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

    deser leśny mech w formie Silikomart
  • Krok 17

    Zamrożone monoporcje wyłóż na kratkę. Każdy z nich pokryj zamszem. Udekoruj okruchami biszkoptu i malinami.

    monoporcje leśny mech w zielonym zamszu na kratce
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/lesny-mech-monoporcja

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej