1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Zapiekany kogel-mogel

Zapiekany kogel-mogel

zapiekany kogel mogel w białej ceramicznej kokilce trzymany rękawicami kuchennymi - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zapiekany kogel-mogel to pyszny i prosty tradycyjny deser z dzieciństwa. Tym razem w rzadziej spotykanej wersji z owocami oraz w wersji czekoladowej. Gorąco polecam! :) 🍫 🍒 🍧


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie kogla-mogla zapiekanego:

  • Krok 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Przygotuj kokilki i ułóż na ich dnie owoce.

  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę.

  • Krok 3

    Kiedy kogel-mogel jest już gotowy, rozłóż go do foremek tak, aby zakrył owoce. Wstaw foremki do gorącego piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut. Podawaj koniecznie na ciepło.

  • Krok 4

    Czekoladową wersję przygotuj identycznie z tą różnicą, że pod koniec miksowania dodaj łyżkę kakao. Wersja czekoladowa potrzebuje odrobinę więcej czasu pieczenia – około 13-15 minut.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/zapiekany-kogel-mogel

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej