Monoporcja karmelowa szarlotka


Ilo艣膰 przepisów na szarlotk臋 馃崕馃崗馃崕 mo偶e przyprawi膰 o zawrót g艂owy... dlatego postanowi艂am uraczy膰 Was kolejn膮 wariacj膮 na temat ciasta z jab艂kiem w roli g艂ównej馃槅 Tym razem w bardziej nowoczesnej formie, czyli jako monoporcja 馃懇馃嵆
Monoporcja karmelowa szarlotka to mus ze 艣mietanki po艂膮czonej z karmelow膮 czekolad膮, w 艣rodku wype艂niony jesiennymi jab艂kami z wanili膮 i cynamonem. Ca艂o艣膰 jest w wersji wegetaria艅skiej馃ガ - mus ustabilizowany jest agarem, a jab艂ka lekko 偶eluj膮 za spraw膮 pektyny.
Monoporcje swoj urok zawdzi臋czaj膮 nie tylko ukrytym w nich nietuznikowym smakom, ale tak偶e silikonowej formie, która zamienia nawet najprostszy deser w cukiernicze dzie艂o sztuki. Zamro偶one ciastka wystarczy udekorowa膰 jadalnym zamszem w wybranym kolorze - kilka sekund i karmelowa szarlotka wkracza na jesienne salony馃崅
Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋 wi臋cej na temat jadalnego zamszu, zerknij do naszej porady Jak u偶ywa膰 jadalny zamsz?
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut oraz Food Colours.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Warstwa jab艂kowa:
-
Krok 1
Jab艂ka obierz i pokrój w drobn膮 kostk臋. Dodaj do nich cukier, past臋 z wanilii, sok z cytryny oraz cynamon. Prze艂ó偶 do garnka, wymieszaj i podpra偶aj przez kilka minut.
-
Krok 2
Pektyn臋 wymieszaj z gor膮c膮 wod膮, a nast臋pnie dodaj j膮 do jab艂ek.
-
Krok 3
Dok艂adnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Odstaw jab艂ka do wystudzenia.
Warstwa s艂ony-karmel:
-
Krok 4
W garnku podgrzej 300 ml 艣mietanki razem z agarem. Zagotuj i gotuj jeszcze przez oko艂o minut臋.
-
Krok 5
Gor膮c膮 艣mietank膮 zalej czekolad臋.
-
Krok 6
Nast臋pnie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 7
W tym czasie ubij sch艂odzon膮 艣mietank臋. Po艂膮cz j膮 delikatnie z rozpuszczon膮 czekolad膮 ze 艣mietank膮 i agarem. Mus s艂ony karmel oraz jab艂ka prze艂ó偶 do r臋kawów cukierniczych.
Sk艂adanie monoporcji:
-
Krok 8
Po艂ow臋 musu s艂ony karmel wy艂ó偶 za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego do silikonowej formy do monoporcji.
-
Krok 9
W 艣rodku ka偶dej monoporcji za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego wyci艣nij warstw臋 jab艂kow膮.
-
Krok 10
Nast臋pnie ca艂o艣膰 przykryj pozosta艂ym musem s艂ony karmel. Wyrównaj za pomoc膮 szpatu艂y i w艂ó偶 form臋 do zamra偶arki na ca艂膮 noc lub kilka godzin.
-
Krok 11
Wstrz膮艣nij butelk膮 z zamszem i rozpyl z odleg艂o艣ci oko艂o 25 cm. Pokryj ca艂膮 powierzchni臋 ciastka i delikatnie oprósz barwnikiem spo偶ywczym z艂otym. Dok艂adn膮 instrukcj臋 jak korzysta膰 z zamszu znajdziesz tutaj.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/monoporcja-karmelowa-szarlotka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze