1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Monoporcja karmelowa szarlotka

Monoporcja karmelowa szarlotka

Przekrojona na p贸艂 monoporcja karmelowa szarlotka - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ilo艣膰 przepisów na szarlotk臋 馃崕馃崗馃崕 mo偶e przyprawi膰 o zawrót g艂owy... dlatego postanowi艂am uraczy膰 Was kolejn膮 wariacj膮 na temat ciasta z jab艂kiem w roli g艂ównej馃槅 Tym razem w bardziej nowoczesnej formie, czyli jako monoporcja 馃懇‍馃嵆

Monoporcja karmelowa szarlotka to mus ze 艣mietanki po艂膮czonej z karmelow膮 czekolad膮, w 艣rodku wype艂niony jesiennymi jab艂kami z wanili膮 i cynamonem. Ca艂o艣膰 jest w wersji wegetaria艅skiej馃ガ - mus ustabilizowany jest agarem, a jab艂ka lekko 偶eluj膮 za spraw膮 pektyny.

Monoporcje swoj urok zawdzi臋czaj膮 nie tylko ukrytym w nich nietuznikowym smakom, ale tak偶e silikonowej formie, która zamienia nawet najprostszy deser w cukiernicze dzie艂o sztuki. Zamro偶one ciastka wystarczy udekorowa膰 jadalnym zamszem w wybranym kolorze - kilka sekund i karmelowa szarlotka wkracza na jesienne salony馃崅

Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋 wi臋cej na temat jadalnego zamszu, zerknij do naszej porady Jak u偶ywa膰 jadalny zamsz?

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut oraz Food Colours.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Warstwa jab艂kowa:

  • Krok 1

    Jab艂ka obierz i pokrój w drobn膮 kostk臋. Dodaj do nich cukier, past臋 z wanilii, sok z cytryny oraz cynamon. Prze艂ó偶 do garnka, wymieszaj i podpra偶aj przez kilka minut.

    W miseczce obrane jab艂ka posypane cynamonem. Obok w opakowaniu pasta z wanilii , w miseczce cukier trzcinowy, a na blacie po艂贸wka soku z cytryny.
  • Krok 2

    Pektyn臋 wymieszaj z gor膮c膮 wod膮, a nast臋pnie dodaj j膮 do jab艂ek.

    W garnku pokrojone jab艂ka. Obok opakowanie pektyny Food Colours.
  • Krok 3

    Dok艂adnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Odstaw jab艂ka do wystudzenia.

    W garnku podpra偶one jab艂ka. Obok w miarce wymieszana woda z pektyn膮.

Warstwa s艂ony-karmel:

  • Krok 4

    W garnku podgrzej 300 ml 艣mietanki razem z agarem. Zagotuj i gotuj jeszcze przez oko艂o minut臋.

    W garnku 艣mietanka na p艂ycie kuchennej. Obok  agar w miseczce.
  • Krok 5

    Gor膮c膮 艣mietank膮 zalej czekolad臋.

    Opakowanie czekolady gold callebaut oraz 艣mietanka w rondelku.
  • Krok 6

    Nast臋pnie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

    W miseczce czekoladowa masa karmelowa.
  • Krok 7

    W tym czasie ubij sch艂odzon膮 艣mietank臋. Po艂膮cz j膮 delikatnie z rozpuszczon膮 czekolad膮 ze 艣mietank膮 i agarem. Mus s艂ony karmel oraz jab艂ka prze艂ó偶 do r臋kawów cukierniczych.

    W misce mus s艂ony karmel. Obok mus z jab艂ek.

Sk艂adanie monoporcji:

  • Krok 8

    Po艂ow臋 musu s艂ony karmel wy艂ó偶 za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego do silikonowej formy do monoporcji.

    Silikonowa forma do monoporcji wype艂niona musem s艂ony karmel.
  • Krok 9

    W 艣rodku ka偶dej monoporcji za pomoc膮 r臋kawa cukierniczego wyci艣nij warstw臋 jab艂kow膮.

    Silikonowa forma do monoporcji wype艂niona musem s艂ony karmel oraz musem jab艂kowym.
  • Krok 10

    Nast臋pnie ca艂o艣膰 przykryj pozosta艂ym musem s艂ony karmel. Wyrównaj za pomoc膮 szpatu艂y i w艂ó偶 form臋 do zamra偶arki na ca艂膮 noc lub kilka godzin.

    Forma do monoporcji wype艂niona musem karmelowym.
  • Krok 11

    Wstrz膮艣nij butelk膮 z zamszem i rozpyl z odleg艂o艣ci oko艂o 25 cm. Pokryj ca艂膮 powierzchni臋 ciastka i delikatnie oprósz barwnikiem spo偶ywczym z艂otym. Dok艂adn膮  instrukcj臋 jak korzysta膰 z zamszu znajdziesz tutaj.

    Dekorowanie monoporcji zamszem w sprayu i barwnikiem spo偶ywczym z艂otym.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/monoporcja-karmelowa-szarlotka

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej