Monoporcja karmelowa szarlotka
Ilość przepisów na szarlotkę 🍎🍏🍎 może przyprawić o zawrót głowy... dlatego postanowiłam uraczyć Was kolejną wariacją na temat ciasta z jabłkiem w roli głównej😆 Tym razem w bardziej nowoczesnej formie, czyli jako monoporcja 👩🍳
Monoporcja karmelowa szarlotka to mus ze śmietanki połączonej z karmelową czekoladą, w środku wypełniony jesiennymi jabłkami z wanilią i cynamonem. Całość jest w wersji wegetariańskiej🥬 - mus ustabilizowany jest agarem, a jabłka lekko żelują za sprawą pektyny.
Monoporcje swoj urok zawdzięczają nie tylko ukrytym w nich nietuznikowym smakom, ale także silikonowej formie, która zamienia nawet najprostszy deser w cukiernicze dzieło sztuki. Zamrożone ciastka wystarczy udekorować jadalnym zamszem w wybranym kolorze - kilka sekund i karmelowa szarlotka wkracza na jesienne salony🍂
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat jadalnego zamszu, zerknij do naszej porady Jak używać jadalny zamsz?
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut oraz Food Colours.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Warstwa jabłkowa:
-
Krok 1
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do nich cukier, pastę z wanilii, sok z cytryny oraz cynamon. Przełóż do garnka, wymieszaj i podprażaj przez kilka minut.
-
Krok 2
Pektynę wymieszaj z gorącą wodą, a następnie dodaj ją do jabłek.
-
Krok 3
Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Odstaw jabłka do wystudzenia.
Warstwa słony-karmel:
-
Krok 4
W garnku podgrzej 300 ml śmietanki razem z agarem. Zagotuj i gotuj jeszcze przez około minutę.
-
Krok 5
Gorącą śmietanką zalej czekoladę.
-
Krok 6
Następnie zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
-
Krok 7
W tym czasie ubij schłodzoną śmietankę. Połącz ją delikatnie z rozpuszczoną czekoladą ze śmietanką i agarem. Mus słony karmel oraz jabłka przełóż do rękawów cukierniczych.
Składanie monoporcji:
-
Krok 8
Połowę musu słony karmel wyłóż za pomocą rękawa cukierniczego do silikonowej formy do monoporcji.
-
Krok 9
W środku każdej monoporcji za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij warstwę jabłkową.
-
Krok 10
Następnie całość przykryj pozostałym musem słony karmel. Wyrównaj za pomocą szpatuły i włóż formę do zamrażarki na całą noc lub kilka godzin.
-
Krok 11
Wstrząśnij butelką z zamszem i rozpyl z odległości około 25 cm. Pokryj całą powierzchnię ciastka i delikatnie oprósz barwnikiem spożywczym złotym. Dokładną instrukcję jak korzystać z zamszu znajdziesz tutaj.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/monoporcja-karmelowa-szarlotka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze