1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez jajek
  4. Trufle czekoladowe z orzechami

Trufle czekoladowe z orzechami

trufle czekoladowe z mascarpone i orzechami laskowymi obtoczone w kakao - Wszystkiego Słodkiego
trufle czekoladowe z mascarpone i orzechami laskowymi obtoczone w kakao - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Trufle czekoladowe z orzechami i mascarpone to mój pomysł na własnoręcznie przygotowaną bombonierkę. Mocno czekoladowe trufle z tego przepisu wybornie smakują i cieszą oko.😃 Do masy z czekolady i mascarpone dodałam podprażone orzechy laskowe, co nadało truflom ciekawej faktury i smaku. Delikatna struktura trufli i orzechy to połączenie idealne. Serdecznie polecam Wam przygotowanie trufli z mojego przepisu! 🌰🌰


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowych trufli z orzechami:

  • Krok 1

    Orzechy laskowe podpraż na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać. Gorące orzechy pocieraj o siebie, żeby usunąć z nich skórkę. Nastepnie drobno je posiekaj.

  • Krok 2

    Czekoladę gorzką i mleczną drobno posiekaj.

  • Krok 3

    Do garnka przełóż mascarpone i cukier z wanilią. Podgrzewaj do zagotowania. Gorącym, roztopionym mascarpone zalej czekoladę i dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do lodówki, do zastygnięcia czekolady.

  • Krok 4

    Łyżką nabieraj porcję czekolady, formuj kulki i obtaczaj w mieszance kakao i cukru pudru. 

  • Ciemne kakao Dr. Oetker

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

    Ciemne kakao Dr. Oetker
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-jajek/trufle-czekoladowe-z-orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej