Zamsz jadalny, do złudzenia przypominający ten przyjemny w dotyku materiał, to kolorowy spray na bazie masła kakaowego, białej czekolady oraz wybranego barwnika. Ma postać wygodnego w użyciu areozolu i już w kilkanaście sekund pozwala sprawnie i efektownie pokryć powierzchnię słodkich ciast, tortów i deserów.
Nowatorski i nowoczesny efekt docenią zarówno profesjonaliści, jak i domowi czy początkujący cukiernicy. Wyjątkowa faktura jadalnego zamszu gwarantuje niepowtarzalne słodkości przypominające desery z najlepszych cukierni. Od teraz możesz je wykonać samodzielnie we własnym domu - zobacz, jak używać jadalny zamsz i o czym należy pamiętać.
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.
Do czego wykorzystać jadalny zamsz?
Jadalny zamsz w sprayu idealnie sprawdzi się do pokrycia powierzchni tortów, monoporcji czy nowoczesnych tortów musowych. Co najważniejsze - zamszem pokrywamy zamrożone lub bardzo mocno schłodzone ciasta.
Zamsz można wykorzystać także do ozdabiania elementów dekoracji, np. figurek lub kwiatów z masy cukrowej (także mocno schłodzonych).
-
Zamsz jadalny w sprayu Food Colours
Zamsz jadalny w sprayu Food Colours nada Twoim wypiekom i deserom aksamitny efekt i sprawi, że będą idealnie pokryte pięknym, kolorowym zamszem.Sprawdzi się także do dekoracji lodów czy musów, nadając deserom niezwykle elgancki efekt.W zestawie znajdują się dwie końcówki z dyszami o różnych średnicach, co pozwala na uzyskanie różnych efektów zamszowania. Szeroka gama kolorostyczna sprawia, że nawet w domowej kuchni stworzysz nietuzinkowe słodkości!
Jadalny zamsz w sprayu znajdziesz w naszym sklepie na Allegro - sprawdź naszą ofertę: KLIK!
Jak używać jadalny zamsz?
Zobacz krok po kroku, jak korzystać z jadalnego zamszu i dekorować nim swoje słodkości!
-
1. Przygotuj miejsce pracy
Ze względu na obecność gazu nośnego, który odpowiada za odpowiednie rozpylenie zamszu, dobrze jest zabezpieczyć miejsce, w którym będziemy dekorować nasze desery. Najlepiej umieścić je na kratce do wypieków, podkładając pod spód papier do pieczenia. Również miejsce dookoła warto zabezpieczyć np. dużą tekturą, aby rozpylany barwnik zawarty w zamszu nie pokolorował naszej kuchni.
-
2. Przygotuj zamsz
Według zaleceń producenta, zamsz przed użyciem powinien mieć temperaturę około 20-25 °C. Jeśli temperatura jest niższa, masło kakaowe może nie być wystarczające płynne i zamszowanie będzie niemożliwe. Puszkę z zamszem można w takiej sytuacji ogrzać w kąpieli wodnej przez około 15 minut (temperatura nie większa niż 50°C).
Następnie zamsz należy kilkukrotnie mocno wstrząsnąć, by dokładnie wymieszać zawartość.
Do wyboru mamy dwie końcówki, z mniejszym i większym otworem, które pozwalają nam uzyskać nieco inną teksturę.
-
3. Dekoruj!
Zamsz rozpylamy na mocno schłodzone produkty w odległości około 25 cm. Należy dokładnie pokryć całą powierzchnię ciasta, zamszując je z różnych stron i kierunków. Nie nakładaj sprayu ze zbyt bliskiej odległości, ponieważ nie utworzy się tekstura zamszu i zacznie on nieestetycznie spływać z ciasta.
Gotowe ciasto lub deser odstaw do lodówki. Aby przenieść ciasto na paterę lub podkład, podłóż ostrożnie pod spód szpatułę cukierniczą i umieść w wybranym miejscu.
Monoporcja karmelowa szarlotka
-
Karmelowa szarlotka - monoporcja
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, koniecznie wypróbuj przepis na karmelową szarlotkę w formie monoporcji - z pewnością Cię zaskoczy! Udekorowana jadalnym zamszem i odrobiną jadalnego złota, wygląda i smakuje bosko!
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-uzywac-jadalny-zamsz |
Komentarze