1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak używać jadalny zamsz?

Jak używać jadalny zamsz?

Zaktualizowano:

Zamsz jadalny, do złudzenia przypominający ten przyjemny w dotyku materiał, to kolorowy spray na bazie masła kakaowego, białej czekolady oraz wybranego barwnika. Ma postać wygodnego w użyciu areozolu i już w kilkanaście sekund pozwala sprawnie i efektownie pokryć powierzchnię słodkich ciast, tortów i deserów. 

Nowatorski i nowoczesny efekt docenią zarówno profesjonaliści, jak i domowi czy początkujący cukiernicy. Wyjątkowa faktura jadalnego zamszu gwarantuje niepowtarzalne słodkości przypominające desery z najlepszych cukierni. Od teraz możesz je wykonać samodzielnie we własnym domu - zobacz, jak używać jadalny zamsz i o czym należy pamiętać.

 

Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Food Colours.


Do czego wykorzystać jadalny zamsz?

Jadalny zamsz w sprayu idealnie sprawdzi się do pokrycia powierzchni tortów, monoporcji czy nowoczesnych tortów musowych. Co najważniejsze - zamszem pokrywamy zamrożone lub bardzo mocno schłodzone ciasta. 

Zamsz można wykorzystać także do ozdabiania elementów dekoracji, np. figurek lub kwiatów z masy cukrowej (także mocno schłodzonych).

  • Zamsz jadalny w sprayu Food Colours

    Zamsz jadalny w sprayu Food Colours nada Twoim wypiekom i deserom aksamitny efekt i sprawi, że będą idealnie pokryte pięknym, kolorowym zamszem.Sprawdzi się także do dekoracji lodów czy musów, nadając deserom niezwykle elgancki efekt.W zestawie znajdują się dwie końcówki z dyszami o różnych średnicach, co pozwala na uzyskanie różnych efektów zamszowania. Szeroka gama kolorostyczna sprawia, że nawet w domowej kuchni stworzysz nietuzinkowe słodkości!

    Jadalny zamsz w sprayu znajdziesz w naszym sklepie na Allegro - sprawdź naszą ofertę: KLIK!


Jak używać jadalny zamsz?

Zobacz krok po kroku, jak korzystać z jadalnego zamszu i dekorować nim swoje słodkości!

  • 1. Przygotuj miejsce pracy

    Ze względu na obecność gazu nośnego, który odpowiada za odpowiednie rozpylenie zamszu, dobrze jest zabezpieczyć miejsce, w którym będziemy dekorować nasze desery. Najlepiej umieścić je na kratce do wypieków, podkładając pod spód papier do pieczenia. Również miejsce dookoła warto zabezpieczyć np. dużą tekturą, aby rozpylany barwnik zawarty w zamszu nie pokolorował naszej kuchni.

  • 2. Przygotuj zamsz

    Według zaleceń producenta, zamsz przed użyciem powinien mieć temperaturę około 20-25 °C. Jeśli temperatura jest niższa, masło kakaowe może nie być wystarczające płynne i zamszowanie będzie niemożliwe. Puszkę z zamszem można w takiej sytuacji ogrzać w kąpieli wodnej przez około 15 minut (temperatura nie większa niż 50°C).

    Następnie zamsz należy kilkukrotnie mocno wstrząsnąć, by dokładnie wymieszać zawartość. 

    Do wyboru mamy dwie końcówki, z mniejszym i większym otworem, które pozwalają nam uzyskać nieco inną teksturę.

  • 3. Dekoruj!

    Zamsz rozpylamy na mocno schłodzone produkty w odległości około 25 cm. Należy dokładnie pokryć całą powierzchnię ciasta, zamszując je z różnych stron i kierunków. Nie nakładaj sprayu ze zbyt bliskiej odległości, ponieważ nie utworzy się tekstura zamszu i zacznie on nieestetycznie spływać z ciasta. 

    Gotowe ciasto lub deser odstaw do lodówki. Aby przenieść ciasto na paterę lub podkład, podłóż ostrożnie pod spód szpatułę cukierniczą i umieść w wybranym miejscu.


Monoporcja karmelowa szarlotka

  • Karmelowa szarlotka - monoporcja

    Jeśli znudziła Ci się tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, koniecznie wypróbuj przepis na karmelową szarlotkę w formie monoporcji - z pewnością Cię zaskoczy! Udekorowana jadalnym zamszem i odrobiną jadalnego złota, wygląda i smakuje bosko!

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/jak-uzywac-jadalny-zamsz

Komentarze


Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej