Suflet migdałowy z orzechami
Suflet migdałowy z orzechami to lekki, puszysty deser. Pamiętaj, aby podawać go bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Aby podkreślić wyjątkowy smak sufletu, dodałam do masy odrobinę ekstraktu migdałowego.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sufletu migdałowego:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Rozpuść masło i za pomocą pędzelka posmaruj nim 4 foremki do zapiekania. Obsyp je dokładnie cukrem pudrem.
-
Krok 2
Żółtka i 30 g cukru ucieraj za pomocą miksera na jasną masę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Do garnka wlej mleko i dodaj kolejne 30 g cukru. Całość zagotuj, następnie wlej gorące mleko stopniowo do masy z żółtkami i wymieszaj.
-
Krok 4
Mieszankę przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Otrzymany krem przełóż do miski, przykryj go szczelnie folią spożywczą i odstaw do wystygnięcia.
-
Krok 5
W osobnej misce ubij białka z resztą cukru pudru.
-
Krok 6
Do schłodzonego kremu z żółtek dodaj 1/3 piany z białek i wymieszaj. Dodaj zmielone orzechy, ekstrakt migdałowy i pozostałą część białek.
-
Ekstrakt migdałowy
Ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata! Prosto z Maroka! Jego płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w ciastach, deserach czy napojach.
-
Krok 7
Masę przelej do foremek, włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
-
Krok 8
Suflety podawaj bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/suflet-migdalowy-z-orzechami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze