Tiramisu dyniowe
🎃 Dyniowe tiramisu to pyszna jesienna odmiana klasycznego włoskiego deseru. Delikatny pomarańczowo-cynamonowy krem z puree z dyni idealnie łączy się z aromatem mocnej kawy i amaretto. Jest łatwy w przygotowaniu i nie trzeba na niego aż tak długo czekać. Dodatkowo możecie wzbogacić jego smak, posypując ulubionymi orzechami, np. włoskimi. 😄
Psssst! Tutaj znajdziesz wszystko co musisz wiedzieć o dyni!🎃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Purèe z dyni:
-
Krok 1
Dynię umyj i podziel na 8 części. Usuń nasiona i ułóż na blasze z wyposażenia piekarnika. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C, a następnie wstaw dynię i piecz ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Po wystudzeniu łyżką wybierz miąższ, a następnie zmiksuj całość na gładkie purèe. Dynia może mieć w sobie sporo wody, warto nieco odcedzić puree, aby nie rozrzedzić kremu (ale nie za dużo, jedynie na tyle, by dało się łatwo zmiksować).
Nadwyżkę purèe z dyni możesz zamrozić.
Krem dyniowy na dyniowe tiramisu:
-
Krok 3
Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem umieść w misce i zmiksuj krótko do połączenia składników i tylko lekkiego napowietrzenia masy. Następnie dodaj puree z dyni, cynamon i cukier ze skórką pomarańczową. Wszystko wymieszaj delikatnie rózgą do połączenia składników.
-
Cukier ze skórką pomarańczową Dr. Oetker
Aromatyczny cukier ze skórką pomarańczową to doskonały dodatek do ciast, napojów, lukrów, deserów i grzanego wina.
Przekładanie dyniowego tiramisu:
-
Krok 4
Kawę wymieszaj z amaretto. Biszkopty zanurzaj w kawie i ułóż pierwszą warstwę w naczyniu (możesz użyć jednego większego naczynia lub 4-5 małych), oprósz kakao.
-
Krok 5
Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę dyniowego kremu, oprósz kakao. Podobnie zrób z drugą warstwą biszkoptów i kremu. Wstaw do lodówki na ok. 4 godziny (lub na noc) do schłodzenia. Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/tiramisu-dyniowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze