1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Blok czekoladowy z bakaliami (biały i ciemny)

Blok czekoladowy z bakaliami (biały i ciemny)

blok czekoladowy jasny i ciemny z bakaliami
blok czekoladowy jasny i ciemny z bakaliami
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Niektórzy z Was zapewne pamiętają opowieści dziadków i rodziców o tajemniczym bloku czekoladowym🍫, który dawniej zastępował trudno dostępne słodycze. A gdyby tak odświeżyć przepis na ten kultowy deser i tchnąć w niego odrobinę nowoczesności?

Blok czekoladowy z bakaliami w dwóch wersjach - jasnej, na bazie mleka proszku, z dodatkiem pistacji i liofilizowanych malin, oraz ciemny - z dodatkiem kakao i suszonych owoców. Po schłodzeniu blok można pokroić w zgrabne, czekoladowe batoniki. Idealna propozycja na podwieczorek lub jako prosta przekąska, kiedy dopadnie Was słodki głód😋

Do jasnego bloku czekoladowego warto dodać pastę z wanilią Bourbon z Madagaskaru - jej intensywny, esencjonalny, waniliowy smak idealnie komponuje się z dodatkiem malin i pistacji.

Ciemny blok warto przygotować mieszając dwa rodzaje kakao - klasyczne Ciemne Kakao od Dr. Oetkera i Czarne Kakao, które w naturalny sposób nada piękną barwę i charakterystyczny, oryginalny smak😍

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biały blok czekoladowy z pistacjami:

  • Krok 1

    Masło, cukier, wodę i pastę z wanilią dodaj do garnka i rozpuść.

    rozpuszczone masło z cukrem, wodą i pastą z wanilii
  • Krok 2

    Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkręć podgrzaną masę

    mleko w proszku w misie miksera, obok roztopione masło i pistacje
  • Krok 3

    Dodaj posiekane pistacje Bakal i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji ułóż na dnie keksówki. Żeby blok był równy najlepiej wyłożyć formę folią rantową, ale możesz to zrobić też za pomocą foli spożywczej.

    foremka wysypana malinami liofilizowanymi i pistacjami, w misie miksera masa na blok czekoladowy
  • Może się przydać

    Folia rantowa marki FunCakes jest idealna do pracy z czekoladą i przygotowania deserów na zimno. Z jej pomocą wykonasz równe, estetyczne słodkości o idealnie gładkich bokach.

    Może się przydać
  • Krok 4

    Masę przełóż do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.

    foremka wyłożoną masą na blok czekoladowy jasny

Ciemny blok czekoladowy z suszonymi owocami:

  • Krok 5

    Masło, cukier, wodę, cukier ze skórką pomarańczową i kakao dodaj do garnka i rozpuść.

    kakao, cukier ze skórką pomarańczową, obok w rondelku masło z cukrem i wodą
  • Krok 6

    Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkręć podgrzaną masę

    pokrojone bakalie, w misie miksera mleko w proszku
  • Krok 7

    Dodaj posiekane pistacje i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji ułóż na dnie keksówki. Żeby blok był równy najlepiej wyłożyć formę folią rantową, ale możesz to zrobić też za pomocą foli spożywczej. Masę przełóż do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.

    foremka wyłożona masą na blok czekoladowy
  • Krok 8

    Schłodzone bloki wyciągnij z formy i pokrój na porcje.

    na drewnianej desce blok czekoladowy jasny i ciemny

Pamiętaj, że do bloku możesz dodać dowolne suszone owoce czy bakalie. Skomponuj własne ulubione smaki 😋

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/blok-czekoladowy-z-bakaliami-bialy-i-ciemny

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej