1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Blok czekoladowy z bakaliami (bia艂y i ciemny)

Blok czekoladowy z bakaliami (bia艂y i ciemny)

blok czekoladowy jasny i ciemny z bakaliami
blok czekoladowy jasny i ciemny z bakaliami
Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Niektórzy z Was zapewne pami臋taj膮 opowie艣ci dziadków i rodziców o tajemniczym bloku czekoladowym馃崼, który dawniej zast臋powa艂 trudno dost臋pne s艂odycze. A gdyby tak od艣wie偶y膰 przepis na ten kultowy deser i tchn膮膰 w niego odrobin臋 nowoczesno艣ci?

Blok czekoladowy z bakaliami w dwóch wersjach - jasnej, na bazie mleka proszku, z dodatkiem pistacji i liofilizowanych malin, oraz ciemny - z dodatkiem kakao i suszonych owoców. Po sch艂odzeniu blok mo偶na pokroi膰 w zgrabne, czekoladowe batoniki. Idealna propozycja na podwieczorek lub jako prosta przek膮ska, kiedy dopadnie Was s艂odki g艂ód馃構

Do jasnego bloku czekoladowego warto doda膰 past臋 z wanili膮 Bourbon z Madagaskaru - jej intensywny, esencjonalny, waniliowy smak idealnie komponuje si臋 z dodatkiem malin i pistacji.

Ciemny blok warto przygotowa膰 mieszaj膮c dwa rodzaje kakao - klasyczne Ciemne Kakao od Dr. Oetkera i Czarne Kakao, które w naturalny sposób nada pi臋kn膮 barw臋 i charakterystyczny, oryginalny smak馃槏

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Bia艂y blok czekoladowy z pistacjami:

  • Krok 1

    Mas艂o, cukier, wod臋 i past臋 z wanili膮 dodaj do garnka i rozpu艣膰.

    rozpuszczone mas艂o z cukrem, wod膮 i past膮 z wanilii
  • Krok 2

    Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkr臋膰 podgrzan膮 mas臋

    mleko w proszku w misie miksera, obok roztopione mas艂o i pistacje
  • Krok 3

    Dodaj posiekane pistacje Bakal i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji u艂ó偶 na dnie keksówki. 呕eby blok by艂 równy najlepiej wy艂o偶y膰 form臋 foli膮 rantow膮, ale mo偶esz to zrobi膰 te偶 za pomoc膮 foli spo偶ywczej.

    foremka wysypana malinami liofilizowanymi i pistacjami, w misie miksera masa na blok czekoladowy
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Folia rantowa marki FunCakes jest idealna do pracy z czekolad膮 i przygotowania deser贸w na zimno. Z jej pomoc膮 wykonasz r贸wne, estetyczne s艂odko艣ci o idealnie g艂adkich bokach.

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 4

    Mas臋 prze艂ó偶 do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.

    foremka wy艂o偶on膮 mas膮 na blok czekoladowy jasny

Ciemny blok czekoladowy z suszonymi owocami:

  • Krok 5

    Mas艂o, cukier, wod臋, cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 i kakao dodaj do garnka i rozpu艣膰.

    kakao, cukier ze sk贸rk膮 pomara艅czow膮, obok w rondelku mas艂o z cukrem i wod膮
  • Krok 6

    Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkr臋膰 podgrzan膮 mas臋

    pokrojone bakalie, w misie miksera mleko w proszku
  • Krok 7

    Dodaj posiekane pistacje i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji u艂ó偶 na dnie keksówki. 呕eby blok by艂 równy najlepiej wy艂o偶y膰 form臋 foli膮 rantow膮, ale mo偶esz to zrobi膰 te偶 za pomoc膮 foli spo偶ywczej. Mas臋 prze艂ó偶 do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.

    foremka wy艂o偶ona mas膮 na blok czekoladowy
  • Krok 8

    Sch艂odzone bloki wyci膮gnij z formy i pokrój na porcje.

    na drewnianej desce blok czekoladowy jasny i ciemny

Pami臋taj, 偶e do bloku mo偶esz doda膰 dowolne suszone owoce czy bakalie. Skomponuj w艂asne ulubione smaki 馃構

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/blok-czekoladowy-z-bakaliami-bialy-i-ciemny

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej