Blok czekoladowy z bakaliami (bia艂y i ciemny)
Niektórzy z Was zapewne pami臋taj膮 opowie艣ci dziadków i rodziców o tajemniczym bloku czekoladowym馃崼, który dawniej zast臋powa艂 trudno dost臋pne s艂odycze. A gdyby tak od艣wie偶y膰 przepis na ten kultowy deser i tchn膮膰 w niego odrobin臋 nowoczesno艣ci?
Blok czekoladowy z bakaliami w dwóch wersjach - jasnej, na bazie mleka proszku, z dodatkiem pistacji i liofilizowanych malin, oraz ciemny - z dodatkiem kakao i suszonych owoców. Po sch艂odzeniu blok mo偶na pokroi膰 w zgrabne, czekoladowe batoniki. Idealna propozycja na podwieczorek lub jako prosta przek膮ska, kiedy dopadnie Was s艂odki g艂ód馃構
Do jasnego bloku czekoladowego warto doda膰 past臋 z wanili膮 Bourbon z Madagaskaru - jej intensywny, esencjonalny, waniliowy smak idealnie komponuje si臋 z dodatkiem malin i pistacji.
Ciemny blok warto przygotowa膰 mieszaj膮c dwa rodzaje kakao - klasyczne Ciemne Kakao od Dr. Oetkera i Czarne Kakao, które w naturalny sposób nada pi臋kn膮 barw臋 i charakterystyczny, oryginalny smak馃槏
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bia艂y blok czekoladowy z pistacjami:
-
Krok 1
Mas艂o, cukier, wod臋 i past臋 z wanili膮 dodaj do garnka i rozpu艣膰.
-
Krok 2
Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkr臋膰 podgrzan膮 mas臋
-
Krok 3
Dodaj posiekane pistacje Bakal i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji u艂ó偶 na dnie keksówki. 呕eby blok by艂 równy najlepiej wy艂o偶y膰 form臋 foli膮 rantow膮, ale mo偶esz to zrobi膰 te偶 za pomoc膮 foli spo偶ywczej.
-
Mo偶e si臋 przyda膰
Folia rantowa marki FunCakes jest idealna do pracy z czekolad膮 i przygotowania deser贸w na zimno. Z jej pomoc膮 wykonasz r贸wne, estetyczne s艂odko艣ci o idealnie g艂adkich bokach.
-
Krok 4
Mas臋 prze艂ó偶 do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.
Ciemny blok czekoladowy z suszonymi owocami:
-
Krok 5
Mas艂o, cukier, wod臋, cukier ze skórk膮 pomara艅czow膮 i kakao dodaj do garnka i rozpu艣膰.
-
Krok 6
Mleko w proszku przesyp do misy miksera i delikatnie wkr臋膰 podgrzan膮 mas臋
-
Krok 7
Dodaj posiekane pistacje i liofilizowane maliny. Kilka malin i pistacji u艂ó偶 na dnie keksówki. 呕eby blok by艂 równy najlepiej wy艂o偶y膰 form臋 foli膮 rantow膮, ale mo偶esz to zrobi膰 te偶 za pomoc膮 foli spo偶ywczej. Mas臋 prze艂ó偶 do keksówki. Delikatnie wyrównaj i odstaw do lodówki.
-
Krok 8
Sch艂odzone bloki wyci膮gnij z formy i pokrój na porcje.
Pami臋taj, 偶e do bloku mo偶esz doda膰 dowolne suszone owoce czy bakalie. Skomponuj w艂asne ulubione smaki 馃構
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/blok-czekoladowy-z-bakaliami-bialy-i-ciemny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze