Domowe czekoladki z bakaliami
Domowe czekoladki z bakaliami - pyszne smakołyki, których ciężko sobie odmówić.😉 W skład jednej czekoladki wchodzą orzechy, gorzka czekolada oraz owoce suszone i liofilizowane - dzięki nim czekolada jest słodka, a zarazem zdrowa i sycąca. Mini czekoladki świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy lub szkoły, albo po prostu jako pyszny dodatek do popołudniowego lenistwa przy ulubionej książce i kawie. Spróbuj! 🍫 ☕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowych czekoladek z bakaliami:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy i migdały przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Bakalie dzięki temu będą pełniejsze w smaku i bardziej aromatyczne. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Połamaną czekoladę przełóż do miseczki i wstaw do mikrofalówki na minutę, po tym czasie wyjmij, przemieszaj i wstaw ponownie na 30 sekund. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Jeśli nie masz mikrofali, czekoladę możesz rozpuścić także w kąpieli wodnej, tj. w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 3
Przygotuj mini papilotki lub silikonowe foremki.
-
Może się przydać:
Szeroki wybór papilotek do muffinek i babeczek w różnych wzorach i kolorach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 4
Rozpuszczoną czekoladę przelej cienką strużką do papilotek.
-
Krok 5
Na jeszcze niezastygniętą czekoladę wysyp kawałki bakalii, suszonych i liofilizowanych owoców oraz błyszczące perełki cukrowe.
-
Krok 6
Gotowe czekoladki wstaw na około godzinę do lodówki. Ostateczny czas chłodzenia zależeć będzie od wielkości foremek.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/domowe-czekoladki-z-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze