1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Domowe czekoladki z bakaliami

Domowe czekoladki z bakaliami

domowe czekoladki z bakaliami i liofilizowanymi owocami - Wszystkiego Słodkiego
domowe czekoladki z bakaliami i liofilizowanymi owocami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Domowe czekoladki z bakaliami - pyszne smakołyki, których ciężko sobie odmówić.😉 W skład jednej czekoladki wchodzą orzechy, gorzka czekolada oraz owoce suszone i liofilizowane - dzięki nim czekolada jest słodka, a zarazem zdrowa i sycąca. Mini czekoladki świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy lub szkoły, albo po prostu jako pyszny dodatek do popołudniowego lenistwa przy ulubionej książce i kawie. Spróbuj! 🍫 ☕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowych czekoladek z bakaliami:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy i migdały przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 5 minut do uzyskania złotego koloru. Bakalie dzięki temu będą pełniejsze w smaku i bardziej aromatyczne. Odstaw do wystudzenia.

    na blaszce z papierem do pieczenia uprażone orzechy włoskie, orzechy nerkowca oraz migdały w słupkach
  • Krok 2

    Połamaną czekoladę przełóż do miseczki i wstaw do mikrofalówki na minutę, po tym czasie wyjmij, przemieszaj i wstaw ponownie na 30 sekund. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. 

    Jeśli nie masz mikrofali, czekoladę możesz rozpuścić także w kąpieli wodnej, tj. w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.

    rozpuszczona czekolada w szklanej miseczce z łyżeczką
  • Krok 3

    Przygotuj mini papilotki lub silikonowe foremki.

    mini papilotki w złotym kolorze
  • Może się przydać:

    Szeroki wybór papilotek do muffinek i babeczek w różnych wzorach i kolorach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać:
  • Krok 4

    Rozpuszczoną czekoladę przelej cienką strużką do papilotek.

    rozpuszczona czekolada w papilotkach
  • Krok 5

    Na jeszcze niezastygniętą czekoladę wysyp kawałki bakalii, suszonych i liofilizowanych owoców oraz błyszczące perełki cukrowe.

    na trzech talerzykach różne bakalie - orzechy włoskie, pistacje, słupki i płatki migdałowe, całe migdały, pestki dyni, suszone morele i figi oraz liofilizowane owoce
  • Krok 6

    Gotowe czekoladki wstaw na około godzinę do lodówki. Ostateczny czas chłodzenia zależeć będzie od wielkości foremek.

    domowe czekoladki z bakaliami i liofilizowanymi owocami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/domowe-czekoladki-z-bakaliami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej