Baklava
Przenieś się w orientalny świat Bliskiego Wschodu, pełny zapachów, kolorów i nietuzinkowych smaków za sprawą naszego przepisu na baklavę. Ten wyjątkowy deser to połączenie delikatnego ciasta filo, mnóstwa pistacji i syropu z nutą orzeźwiającej pomarańczy.
Baklavę w prosty i szybki sposób przygotujesz z listków gotowego ciasta filo, które przełożone masą z posiekanych drobno pistacji i cynamonu zapiekamy w piekarniku 😋 Deser obficie polany jest syropem cukrowym, który skleja warstwy naszej baklavy, nadając jej słodyczy🍯
Jeśli szukasz towarzystwa dla ulubionej filiżanki czarnej, aromatycznej kawy, baklava będzie kompanem idealnym. Zaskocz swoich gości i przygotuj deser, który przywoła wspomnienia najlepszych wakacji i podróży pełnych przygód 🏖️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Baklava:
-
Krok 1
Masło sklaruj na wolnym ogniu. Przecedź przez sitko, aby usunąć białko.
-
Krok 2
Pistacje zmiel drobno razem z cukrem i cynamonem.
-
Krok 3
Dno formy posmaruj klarowanym masłem.
Wyłóż 10 płatów ciasta, każdy posmaruj masłem.
-
Krok 4
Na ciasto wysyp równo około połowy rozdrobnionych pistacji.
-
Krok 5
Następnie ułóż 4 płaty ciasta, każdy posmarowany klarowanym masłem.
Wysyp równo pozostałą część pistacji.
-
Może się przydać
Pistacje marki Bakal pozwolą Ci stworzyć pyszne i ciekawe ciasta i desery. Idealnie sprawdzą się do przygotowania domowej pasty pistacjowej lub słodkiego nadzienia. Są także niezastąpione przy dekorowaniu wypieków. Ciesz się smakiem wysokiej jakości pistacji, solonych i prażonych bez dodatku tłuszczu!
-
Krok 6
Całość przykryj kolejnymi 10 warstwami ciasta, każdą przesmaruj klarowanym masłem.
Potnij całość na małe trójkąty lub romby.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160°C.
Wstaw baklavę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 h.
Syrop do baklavy:
-
Krok 7
Ugotuj syrop z wody i cukru z ekstraktem z pomarańczy. Przestudź.
-
Krok 8
Upieczoną baklavę po wyjęciu z piekarnika zalej przestudzonym syropem.
Posyp wierzch posiekanymi pistacjami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/desery/baklava |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze