Gofry na drożdżach
Gofry na drożdżach. Chyba każdy je uwielbia. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, posypane cukrem pudrem. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Tym razem przygotowałam je w wersji na drożdżach. Ten przepis mile mnie zaskoczył. Gofry były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Po prostu pyszne! 😋 Polecam!
Sprawdź nasza proadę - Wszystko co musisz wiedzieć o Drożdżach suszonych instant
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie gofrów na drożdżach:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant 7 g Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Masło roztop i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
-
Krok 3
Żółtka oddziel od białek.
-
Krok 4
Mleko i wodę przelej do rondelka, lekko podgrzej i połącz z roztopionym masłem.
-
Krok 5
Następnie dodaj żółtka.
-
Krok 6
Wymieszaj i przelej do suchych składników.
-
Krok 7
Wszystko wymieszaj rózgą do połączenia się składników.
-
Magda poleca
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, mieszania kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 8
Na końcu ubij białka na sztywno i delikatnie mieszając, dodaj je do ciasta.
-
Krok 9
Ciasto odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, do pojawienia się pęcherzyków na cieście.
-
Krok 10
Po tym czasie na rozgrzaną gofrownicę łyżką nakładaj wyrośnięte ciasto i piecz przez kilka minut do zrumienienia.
-
Krok 11
Gofry podawaj oprószone cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/gofry-na-drozdzach |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze