1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Puszyste pancakes

Puszyste pancakes

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
4.82/5 44 oceny

Puszyste pancakes to delikatne placuszki o smaku i zapachu wanilii. Pankejki są zdecydowanie mniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników i właśnie na tym polega ich urok.😄 Nie znam osoby, która nie skusi się na takiego słodkiego placuszka. Lubię podawać pancakes z domowymi przetworami czy świeżymi owocami, chociaż smakują świetnie również z syropem klonowym lub miodem. Polecam! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie puszystych pancakes (pankejków):

  • Krok 1

    Wymieszaj razem mokre składniki: mleko, jajka i olej.

    W trzech miseczkach: jajka, olej i mleko.
  • Marta poleca..

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Marta poleca..
  • Krok 2

    Do płynnej masy dodaj cukier z wanilią, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj za pomocą blendera, do uzyskania jednolitej masy. 

    jajka wymieszane z mlekiem i olejem w misce, mąka w drugiej misce, opakowanie cukru z wanilią, opakowanie proszku do pieczenia dr. oetker
  • Krok 3

    Ciasto przykryj i najlepiej odstaw na 30 minut.

    ciasto na pankejki przed zblendowaniem, blender ręczny firmy Bosch.
  • Krok 4

    Na rozgrzaną patelnię nakładaj łyżkę ciasta i smaż do czasu, aż na jednej stronie placuszków pojawią się bąble (przez około minutę). Wtedy obróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia.

     

     

    pancakes na patelni, usmażone pancakes na talerzyku, ciasto na puszyste pankejki w naczyniu z łyżką
  • Krok 5

    Gotowe placuszki układaj na ręczniku papierowym. Przed podaniem oprósz je cukrem pudrem lub polej syropem klonowym i podawaj ze świeżymi owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

    Usmażone puszyste pancakes na talerzyku
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Najlepsze naleśniki i pierogi to tylko z mąką pszenną Polka na pierogi, naleśniki. A jeśli chcielibyście przygotować i odkurzyć klasyki kuchni dawnej to kluski z ciasta francuskiego i półfrancuskiego też wyjdą wam idealne. I makaron do rosołu też. Ta mąka zawiera dużo węglowodanów, błonnika i żelaza. Doskonale sprawdzi się również przy wypieku domowych bułeczek. To będzie ulubiona mąka w waszej kuchni, bo któż nie lubi pierogów? I niech podniesie rękę ten, co naleśnikami gardzi?!

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Jeżeli chcesz, żeby pancakes były bardziej lekkie możesz ubić osobno białka. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/puszyste-pancakes

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej