Kluski na parze
Kluski na parze to puszyste bułeczki drożdżowe gotowane na tytułowej parze. Pampuchy są delikatne, bardzo miękkie i przyjemnie puszyste, zaś ich delikatny smak doskonale komponuje się z dodatkami w wersji na słodko (z gęstą śmietaną czy owocowymi sosami).
Buchty przygotujesz z udziałem drożdży suszonych lub świeżych, zaś do ich przyrządzenia przyda Ci się garnek do gotowania na parze. Jeśli go nie posiadasz, to nic strasznego. 😊 Spokojnie możesz wykorzystać klasyczny garnek i gazę opatrunkową lub metalowe sitko włożone do garnka z parującą wodą. Układasz na nim kluski i przykrywasz szczelnie pokrywką, pozostawiając im miejsce na wyrośnięcie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kluski na parze:
-
Krok 1
Przełóż mąkę pszenną do misy robota kuchennego. Dodaj cukier z wanilią, cukier, drożdże i sól. Wymieszaj.
-
Może się przydać
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.
-
Krok 2
Ciepłe mleko wymieszaj z żółtkami i miksując, wlewaj cienkim strumieniem do ciasta. Na końcu wmieszaj roztopione masło.
-
Krok 3
Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsytencji. Przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie podziel je na 14 części. Każdą część ciasta uformuj w kulkę, przenieś na drewnianą deskę lub stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
-
Krok 5
W tym czasie nalej wodę do szerokiego garnka na około 1/4 wysokości. Na górze załóż gazę i obwiąż ją gumką. Przygotuj również pokrywkę do garnka. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz moc palnika na średni poziom.
-
Krok 6
Buchty gotuj na gazie w dosyć dużych odstępach przez około 10-12 minut, przykryte pokrywką.
Kwaśna śmietana do klusek na parze:
-
Krok 7
Wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem z wanilią i cukrem pudrem.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
Sos wiśniowy:
-
Krok 8
Mrożone wiśnie przełóż do garnka. Dodaj cukier i gotuj przez kilka minut do całkowitego odmrożenia. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą, przelej do wiśni i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość do momentu, aż zauważysz, że sos zgęstniał.
-
Krok 9
Gotowe kluski ugotowane na parze podawaj z waniliową kwaśną śmietaną, gorącym sosem wiśniowym i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/kluski-na-parze |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze