Naleśniki z mąki kokosowej
Jakie śniadanie króluje u Was najczęściej, kiedy macie więcej wolnego czasu o poranku? 🌤️W mojej kuchni bezapelacyjnie są to naleśniki 😋 Tym razem mam dla Was przepis w wersji z mąką kokosową🥥, która nie zawiera glutenu. Wyróżnia ją delikatnie wyczuwalny aromat kokosa i lekko słodki smak - do naleśników jak znalazł 😊
❗Jednak zwróćcie uwagę na konsystencję naleśników przed smażeniem. Zależnie od granulacji mąki kokosowej, może ona chłonąć mniej lub więcej płynu. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodaj trochę więcej mleka.
Naleśniki z mąki kokosowej wychodzą delikatne i są idealną bazą do słodkiego śniadania czy obiadu. Świetnie smakują z dodatkiem dżemów owocowych 🍓🍍🍑czy domowej nutelli 🍫
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Bezglutenowe naleśniki z mąki kokosowej:
-
Krok 1
Do miski dodaj wodę, cukier, mleko, skrobię ziemniaczaną, mąkę kokosową, jajka, pastę waniliową i szczyptę soli. Dokładnie zblenduj.
-
Może się przydać
Zestaw misek kuchennych z pokrywkami marki Wilton to niezbędnik w każdej kuchni! Są nie tylko praktyczne, ale równocześnie bardzo stylowe – wykonane w modnym kolorze morskiego granatu zdecydowanie wyróżniają się na tle standardowych misek kuchennych.
-
Krok 2
Odstaw ciasto naleśnikowe na około 10 minut. Następnie spryskaj patelnię olejem lub nałóż go pędzelkiem i smaż naleśniki na małym ogniu (naleśniki będą smażyły się dłużej, niż te na mące pszennej).
-
Krok 3
Usmażone naleśniki możesz podawać na przykład z dżemem albo domową nutellą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/gofry-nalesniki-placki/nalesniki-z-maki-kokosowej |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze