Makowiec na kruchym cieście
Sekretnym składnikiem klasycznego makowca na kruchym cieście jest oczywiście domowa masa makowa, czyli kuchenny MUST HAVE, nie tylko na czas Bożego Narodzenia. W jej skład wchodzą wyłącznie naturalne produkty dobrej jakości, bez wspomagaczy smaku i sztucznych aromatów. Przygotujesz ją w kilku prostych krokach. Moja rada? Jeśli jesteś niecierpliwy, w przepisie wykorzystaj gotowy, mielony mak. 😊
Gotową masę możesz wykorzystać od razu do nadziewania słodkości lub przechowywać w zamrażalniku (ale przed dodaniem ubitych białek, które po rozmrożeniu nie spełniłyby swojej roli).
Ten makowiec na kruchym cieście świetnie sprawdzi się na Święta i nie tylko! Koniecznie wypróbuj mój sprawdzony i prosty przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie masy makowej do makowca na kruchym cieście:
-
Krok 1
Śmietankę z mlekiem przelej do garnka, dodaj mak, zagotuj i odstaw do wystudzenia. Najlepiej na kilka godzin, żeby mak nasiąkł i zmiękł.
-
Krok 2
Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw do czasu przygotowania masy.
-
Krok 3
Zblenduj mak przy pomocy blendera przez kilka minut, do uzyskania kremowej konsystencji.
-
Krok 4
Orzechy i mgdały przełóż do malaksera.
-
Krok 5
Posiekaj na drobne kawałki (oczywiście można ręcznie przy użyciu noża), dodaj do masy makowej.
-
Krok 6
Do masy dodaj miód.
-
Może się przydać
Intensywny i aromatyczny w smaku cukier ze skórką pomarańczową z Włoch. Koniecznie wypróbuj!
-
Krok 7
Przesyp opakowanie budyniu oraz cukru ze skórką pomarańczową oraz dodaj żółtka. Wszystkie składniki zblenduj lub dokładnie wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania ciasta.
Przygotowanie kruchego ciasta do makowca:
-
Krok 8
Wszystkie składniki umieść w misie robota i zagnieć na jednolitą masę.
-
Krok 9
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierm do pieczneia. Spód wyłóż ciastem.
-
Krok 10
Piecz w 180°C przez około 15 minut do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 11
Białka ubij z cukrem i wmieszaj do przygotowanej wcześniej masy makowej.
-
Krok 12
Masę makową przełóż na upieczony spód ciasta.
-
Krok 13
Ciasto piecz w 180°C przez 45 minut.
-
Magda poleca
Rękawica kuchenna Retro, która ułatwi wyjmowanie gorących ciast z piekarnika.
Do dekoracji makowca na kruchym cieście:
-
Krok 14
Przesiej do miski cukier puder.
-
Krok 15
Pomarańczę namocz we wrzątku z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej, dzięki czemu pozbędziesz się pestycydów. Mocz około 15 minut.
-
Krok 16
Do cukru pudru dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz wrzątek i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 17
Lukier przelej na upieczony i wystudzony makowiec na kruchym cieście. Lukier posyp posypką. Przed podaniem zetrzyj skórkę z pomarańczy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowiec-na-kruchym-ciescie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze