Makowiec zawijany wykwintny
Ten makowiec zawijany zawsze się udaje! Tutaj macie go w wersji z bogatym nadzieniem, słodkim lukrem i domową kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gwarantuję, że natychmiast zniknie ze stołu! Dlatego podaję przepis od razu na dwie sztuki. Koniecznie wypróbuj ten przepis na makowca zawijanego zwanego również struclą z makiem! 🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na makowiec zawijany:
-
Krok 1
Rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie podgrzej mleko.
-
Krok 2
Przesiej mąkę do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Dodaj cukier, żółtka, sól, ciepłe mleko i wszystko dokładnie zagnieć. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dalej zagniataj do momentu, w którym masło się wchłonie, a ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
-
Krok 4
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Masa makowa:
-
Krok 5
Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę makową (możesz też przygotować ją wcześniej).
Mielony mak wsyp do miski, zalej gorącym mlekiem lub wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do przestudzenia.
-
Krok 6
Następnie dodaj do maku miękkie masło, miód, cukier z wanilią, cukier i wymieszaj. Całość zblenduj krótko w malakserze na jednolitą masę.
-
Krok 7
Dodaj do masy płatki migdałów, orzechy włoskie i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
-
Może się przydać
Rodzynki Sułtańskie bez konserwantów Bakal Naturalnie 150 g. Idealne do ciast, deserów czy owsianki.
-
Krok 8
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, wymieszaj pianę do masy.
Zawijanie makowca (strucli):
-
Krok 9
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Nie powinien być szerszy niż papier do pieczenia, z którego korzystasz.
-
Krok 10
Wyłóż na niego równomiernie połowę masy makowej, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony, a następnie zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca.
-
Krok 11
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i ciasno zawiń dwukrotnie w papier.* W podobny sposób postępuj z drugą częścią ciasta. Oba makowce ułóż na jednej blasze i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 185°C. Kiedy czas wyrastania minie, wstaw makowce do piekarnika i piecz około 35-40 minut.
-
Krok 12
Po upieczeniu delikatnie rozwiń je z papieru i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 13
Na koniec wierzch oblej lukrem i udekoruj śnieżynkami, perełkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.
Porada:
☆ Jeżeli zawiniesz makowiec w papier zbyt luźno, wówczas może popękać i nie utrzyma kształtu. Pękanie ciasta w makowcu z tak bogatym nadzieniem jest naturalne, więc nawet, jeżeli pęknięcia na boku lub końcach się zdarzą, to nie oznacza, że stało się coś złego z ciastem.
☆ Zobacz przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/zawijany-makowiec-wykwintny-zawsze-sie-udaje |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze