1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

domowa masa makowa z bakaliami w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
domowa masa makowa z bakaliami w miseczce - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Przygotowanie przepisu na dobrą, idealną masę makową było dla mnie priorytetem na ten przedświąteczny czas. Zależało mi na przygotowaniu masy na dobrej jakości składnikach oraz na tym, że są dostęne w sklepach. Przygotowanie miało być proste i zachęcające Was do zrobienia jej w domu, bez użycia maszynki do mielenia mięsa ;) Do jej przygotowania użyję całego maku (miałam ogromny problem ze znalezieniem tego mielonego). Domowa masa makowa przygotowana na śmietance będzie bardzo kremowa, wilgotna, jak dla mnie idealna :) do mojej masy dodaję sporą ilość bakalii, natomiast świadomie nie używam skórki pomarańczowej, która mi po prostu nie pasuje. Porcja jest spora, na dużą formę. Użyję jej do przygotowania klasycznego makowca na kruchym cieście, który pojawi się niebawem na naszej stronie.

 




Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie domowej masy makowej:

  • Krok 1

    Śmietankę przelej do granka, dodaj mak.

    w garnku na płycie bosch mak gotowany na śmietance
  • Krok 2

    Rodzynki namocz we wrzątku.

    rodzynki namoczone we wrzątku
  • Krok 3

    Zagotowany i namoczony mak odstaw do napęcznienia. Najlepiej na kilka godzin.

    namoczony mak w śmietance w rondelku na płycie
  • Krok 4

    Do masy dodaj mleko oraz skrobię i dokładnie zblenduj.

    blendowany mak blenderem bosch
  • Krok 5

    Migdały i orzechy własnie przesyp do malaksera. Rodzynki odsącz na sitku.

    w malakserze orzechy i migdały
  • Krok 6

    Migdały z orzechami posiekaj na drobne kawałki.

    Migdały wymieszane z orzechami
  • Krok 7

    Do zblendowanej masy przełóż bakalie, miód i dokłądnie wymieszaj.

    Bakalie wymieszane z miodem
  • Krok 8

    Do masy dodaj ekstrakt wanililiowy oraz żółtka.

    Masa makowa z bakaliami i żółtkami
  • Może się przydać

    Ekstrakt z wanilii Bourbon. Nadaje intensywny smak i aromat ciastom, deserom i masom. Koniecznie wypróbuj!

    Może się przydać
  • Krok 9

    Białka z cukrem ubij na sztywno.

    Ubite białka i masa makowa
  • Krok 10

    Stopniowo wmieszaj je do masy makowej. Domowa masa makowa jest gotowa! 

    Masa makowa wymieszana z białkiem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/domowa-masa-makowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej