Domowa masa makowa
Przygotowanie przepisu na dobrą, idealną masę makową było dla mnie priorytetem na ten przedświąteczny czas. Zależało mi na przygotowaniu masy na dobrej jakości składnikach oraz na tym, że są dostęne w sklepach. Przygotowanie miało być proste i zachęcające Was do zrobienia jej w domu, bez użycia maszynki do mielenia mięsa ;) Do jej przygotowania użyję całego maku (miałam ogromny problem ze znalezieniem tego mielonego). Domowa masa makowa przygotowana na śmietance będzie bardzo kremowa, wilgotna, jak dla mnie idealna :) do mojej masy dodaję sporą ilość bakalii, natomiast świadomie nie używam skórki pomarańczowej, która mi po prostu nie pasuje. Porcja jest spora, na dużą formę. Użyję jej do przygotowania klasycznego makowca na kruchym cieście, który pojawi się niebawem na naszej stronie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowej masy makowej:
-
Krok 1
Śmietankę przelej do granka, dodaj mak.
-
Krok 2
Rodzynki namocz we wrzątku.
-
Krok 3
Zagotowany i namoczony mak odstaw do napęcznienia. Najlepiej na kilka godzin.
-
Krok 4
Do masy dodaj mleko oraz skrobię i dokładnie zblenduj.
-
Krok 5
Migdały i orzechy własnie przesyp do malaksera. Rodzynki odsącz na sitku.
-
Krok 6
Migdały z orzechami posiekaj na drobne kawałki.
-
Krok 7
Do zblendowanej masy przełóż bakalie, miód i dokłądnie wymieszaj.
-
Krok 8
Do masy dodaj ekstrakt wanililiowy oraz żółtka.
-
Może się przydać
Ekstrakt z wanilii Bourbon. Nadaje intensywny smak i aromat ciastom, deserom i masom. Koniecznie wypróbuj!
-
Krok 9
Białka z cukrem ubij na sztywno.
-
Krok 10
Stopniowo wmieszaj je do masy makowej. Domowa masa makowa jest gotowa!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/domowa-masa-makowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze