Prosty makowiec na dużą blachę
Są takie ciasta, które warto upiec od razu w duuużej ilości. Zalicza się do nich z pewnością świąteczny makowiec - nie może go zabraknąć na bożonarodzeniowym stole!🎅🎄
Prosty makowiec na dużą blachę zaspokoi słodki głód nawet większej rodziny😉 Delikatne, półkruche ciasto, aromatyczna masa makowa pełna orzechów i żurawiny oraz odrobina ekstraktu z pomarańczy🍊 Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jest nie do opisania!🥰
Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, wypróbuj mój przepis na prosty makowiec na dużą blachę!✨
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na dużą blachę makowca
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz żółtka i szybko zagnieć.
-
Krok 2
Zagniecione ciasto podziel na dwie części w proporcjach 2/3.
-
Krok 3
Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Na spód wyłóż większą porcję ciasta (pozostałą część owiń w folię i odstaw do zamrażarki). Podpiecz ją w nagrzanym piekarniku do 180°C około 12 minut.
Masa makowa
-
Krok 4
Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Do masy makowej dodoaj soszoną żurawinę.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywno, pod koniec wmiksuj skrobię i dodaj do masy makowej. Ubite białka wmieszaj dokładnie do masy makowej.
-
Krok 6
Na podpieczony spód ciasta rozsmaruj masę makową.
-
Krok 7
Na wierzch zetrzyj drugą, zmrożoną porcję ciasta.
-
Krok 8
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 45 minut, do zarumienienia się ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/prosty-makowiec-na-duza-blache |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze