1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Prosty makowiec na dużą blachę

Prosty makowiec na dużą blachę

prosty makowiec na maie makowej z puszki na dużą blachę
prosty makowiec na maie makowej z puszki na dużą blachę
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Są takie ciasta, które warto upiec od razu w duuużej ilości. Zalicza się do nich z pewnością świąteczny makowiec - nie może go zabraknąć na bożonarodzeniowym stole!🎅🎄

Prosty makowiec na dużą blachę zaspokoi słodki głód nawet większej rodziny😉 Delikatne, półkruche ciasto, aromatyczna masa makowa pełna orzechów i żurawiny oraz odrobina ekstraktu z pomarańczy🍊 Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia jest nie do opisania!🥰

Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, wypróbuj mój przepis na prosty makowiec na dużą blachę!✨

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na dużą blachę makowca

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz żółtka i szybko zagnieć.

    w robocie składniki na ciasto do makowca na kruchym cieście
  • Krok 2

    Zagniecione ciasto podziel na dwie części w proporcjach 2/3.

    porcja kruchego ciasta przekrojona na dwie części
  • Krok 3

    Dno formy o wymiarach 25 x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Na spód wyłóż większą porcję ciasta (pozostałą część owiń w folię i odstaw do zamrażarki). Podpiecz ją w nagrzanym piekarniku do 180°C około 12 minut.

     

     

    duża blacha na makowiec z puszki

Masa makowa

  • Krok 4

    Orzechy posiekaj na drobne kawałki. Do masy makowej dodoaj soszoną żurawinę.

     

    miseczka z posiekanymi orzechami do makowca na kruchym cieście
  • Krok 5

    Białka ubij na sztywno, pod koniec wmiksuj skrobię i dodaj do masy makowej. Ubite białka wmieszaj dokładnie do masy makowej.

    ubijane białka do masy makowej do tradycyjnego makowca
  • Krok 6

    Na podpieczony spód ciasta rozsmaruj masę makową.

    w dużej blaszce wyłożona masa makowa na makowiec tradycyjny
  • Krok 7

    Na wierzch zetrzyj drugą, zmrożoną porcję ciasta. 

    prosty makowiec na kruchym cieście przed pieczeniem
  • Krok 8

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 45 minut, do zarumienienia się ciasta. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/prosty-makowiec-na-duza-blache

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej