Makowiec bezglutenowy
Delikatne, kruche ciasto, orzechy włoskie i domowa masa makowa z wanilią. Odkryj przepis na pyszny makowiec w wersji bez glutenu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruche ciasto na makowiec:
-
Krok 1
Dno formy o średnicy 20 cm wylóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp maką kokosową. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Do miski wsyp mąkę migdałową i kokosową, cukier z wanilią bez glutenu, proszek do pieczenia bez glutenu. siemię lniane, jajko,wodę, sól, roztopione masło i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż równomiernie na dnie i bokach formy kształtując ok 3cm brzeg.
-
Może się przydać
Cukier z Wanilią Bourbon bez glutenu od Dr. Oetkera nada wypiekom i deserom niepowtarzalny waniliowy smak. Wzbogacony o dodatek ziarenek wanilii Bourbon, czyli najbardziej cenionego gatunku tej wspaniałej przyprawy. Idealny do ciast, deserów czy lodów przyda się w każdej kuchni.
-
Krok 3
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolę do obciążenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz przez ok 10-15 min. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i zdejmij papier z fasolą. Nie wyłączaj piekarnika.
Masa makowa:
-
Krok 4
Mak zalej wrzątkiem i odstaw do ostudzenia.
-
Krok 5
Ostudzony mak odcedź mocno na sicie, przełóż do miski. Dodaj cukier, cukier z wanilią bez glutenu, skórkę i sok z cytryny, rodzynki, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
-
Krok 6
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj do masy makowej.
-
Krok 7
Masę wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj i ułóż orzechy.
Makowiec bezglutenowy jest gotowy!
-
Krok 8
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20 min. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/makowiec-bezglutenowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze