Wegański makowiec
Czy wyobrażacie sobie święta bez makowca? Bo ja nie! Skórka pomarańczowa, orzechy i migdały to jego nieodzowne składniki. Tym razem przygotowałam dla Was makowiec wegański, dzięki czemu każdy weganin (i nie tylko) będzie mógł skosztować klasycznego bożonarodzeniowego ciasta.🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Masa makowa na wegański makowiec:
-
Krok 1
Rodzynki zalej rumem i odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
-
Krok 2
Do garnka przesyp mak i zalej go napojem migdałowym. Podgrzewaj do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.
-
Krok 3
Do maku dodaj namoczone w rumie rodzynki, cynamon, cukier ze skórką pomarańczową, cukier, rozpuszczony olej kokosowy, posiekane orzechy i nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Przykryj masę makową folią spożywczą i odstaw na czas przygotowania ciasta drożdżowego.
Ciasto drożdżowe:
-
Krok 5
Wymieszaj mąkę pszenną, drożdże, sól i cukier.
-
Krok 6
Dodaj ciepły napój migdałowy i rozpuszczony olej kokosowy. Zmiksuj, używając końcówki do ciasta drożdżowego.
-
Krok 7
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
-
Krok 8
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 30 cm.
-
Może się przydać
Praktyczny fartuch kuchenny z kieszenią - przydatny w każdej kuchni. W pięknym czerwonym kolorze. 🔴 😍
-
Krok 9
Wyłóż na ciasto przygotowaną wcześniej masę makową, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony. Następnie zawiń delikatnie makowiec, tak aby łączenie ciasta znalazło się pod spodem.
-
Krok 10
Zawiń końce makowca pod spód.
-
Krok 11
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i zawiń go w niego dwukrotnie. Dzięki temu zabiegowi makowiec nie popęka w czasie pieczenia.
Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
-
Krok 12
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut. Upieczony makowiec pozostaw do wystudzenia.
Lukier do wegańskiego makowca:
-
Krok 13
Płatki migdałów podpraż na suchej patelni. Mieszaj często i uważaj, żeby się nie przypaliły.
-
Krok 14
Cukier puder utrzyj z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji.
-
Krok 15
Makowiec polej lukrem i obsyp płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-makowiec |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze