Seromakowiec z migdałami
Seromakowiec z migdałami to fantazyjne połączenie sernika i makowca. Osobiście przepadam zarówno za sernikiem, jak i makowcem, więc często trudno jest mi się zdecydować na jeden z nich. Połączenie obu to strzał w dziesiątkę! 🎯 Gotowe ciasto jest lekko wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ponadto uprażone migdały, którymi pokryta jest jego górna warstwa, nadają mu jeszcze lepszego smaku. 😄 Polecam nie tylko na Święta! 🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego na seromakowiec:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego!
-
Krok 2
Wymieszaj razem mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka i kwaśną śmietanę.
-
Krok 3
Ciasto szybko zagnieć, zawiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
-
Krok 4
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim dno formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
-
Krok 5
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Masa makowa:
-
Krok 6
Zmielony mak ugotuj w mleku.
-
Krok 7
Dodaj rozpuszczone masło, miód, cukier, cukier ze skórką pomarańczową, ekstrakt migdałowy, płatki migdałowe i żółtko, dokładnie wymieszaj. Następnie odstaw do przestudzenia.
-
Krok 8
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj je do wystudzonej masy makowej.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 9
Całość przełóż na ostudzone ciasto kruche i wyrównaj.
Masa serowa:
-
Krok 10
Jajka utrzyj z cukrem. Następnie partiami dodawaj twaróg oraz ekstrakt migdałowy, kwaśną śmietanę, budyń i rozpuszczone masło.
-
Krok 11
Masę serową rozłóż na masie makowej i wyrównaj.
-
Krok 12
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C i piecz seromakowiec przez około 70 minut.
-
Krok 13
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i tak pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
-
Rękawica kuchenna silikonowa Dr. Oetker
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Jak udekorować seromakowiec:
-
Krok 14
Czekoladę pokrój i przełóż ją razem ze śmietanką do miski nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 15
Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 16
Polewę rozsmaruj na wystudzonej masie serowej i posyp ją uprażonymi płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/seromakowiec-z-migdalami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze