1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Makowiec japoński

Makowiec japoński

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Makowiec to bez wątpienia ciasto, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie najważniejszych świąt spędzanych w gronie rodzinnym. Boże Narodzenie bez makowca? Taka opcja nie istnieje! 😊 Choć makowiec należy do tak zwanych tradycyjnych wypieków, istnieje mnóstwo wariacji na jego temat, przygotowywanych na bazie ciasta kruchego, drożdżowego, a także w wersji wegańskiej.

Warto do tej listy dołączyć makowiec japoński, którego cechą charakterystyczną jest dodatek startych jabłek, 🍎 dzięki którym jego konsystencja jest przyjemnie wilgotna. Makowiec japoński możesz również podawać z polewą czekoladową lub przełożyć kremem orzechowym. Bez względu na to, którą wersję wybierzesz, na 100% będzie pysznie! 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie makowca japońskiego (makowca z jabłkami):

  • Krok 1

    Mak zagotuj z mlekiem i pozostaw pod przykryciem na co najmniej pół godziny. Kiedy napęcznieje, odciśnij go na sicie lub przy pomocy gazy, pozbywając się załkowicie płynu.

    w rondelku na kuchence indukcyjnej bosch mak mielony zalany mlekiem
  • Krok 2

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka oddziel od żółtek.

    w robocie kuchennym bosch miękkie masło pokrojone w kosteczkę, obok w miseczce cukier puder oraz żółtka w drugiej miseczce
  • Krok 3

    Do maślanej masy dodawaj stopniowo żółtka, ucierając na puszysty krem.

    w misie robota kuchennego bosch utarte z cukrem i żółtkami masło, obok namoczony i odciśnięty z mleka mak na sicie oraz kasza manna w miseczce
  • Krok 4

    Do masy dodaj odciśnięty mak, kaszę manną z proszkiem do pieczenia oraz starte jabłka.

    dodawanie maku do misy robota kuchennego bosch z masłem utartym z cukrem i żółtkami, obok miska ze startymi jabłkami oraz miseczka z białkami jaj
  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.

    ubite białka oraz masa na makowiec z jabłkami w osobnych misach
  • Krok 6

    Ciasto przełóż na formę o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

    makowiec japoński przed pieczeniem w formie do pieczenia wilton wyłożonej papierem do pieczenia
  • Może się przydać

    Uniwersalna forma do pieczenia Wilton z nieprzywierającą powłoką o wymiarach 33 cm x 22,9 cm.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C przez około 55-60 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

    upieczony makowiec japoński w formie prostokątnej wilton

Porada:

⭐ Ciasto możesz również podać z lukrem lub polewą czekoladową, a do środka dodać ulubione bakalie.

🍏 Do przepisu użyłam jabłek Szara Reneta.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/makowiec-japonski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej