Seromak
Sernik z makowcem, a może makowiec z sernikiem? 😊 Bez względu na to, którą z jego części lubisz najbardziej, seromak to świetna propozycja bożonarodzeniowego deseru. Ciasto na długo zachowuje świeżość, dlatego nawet przygotowane dzień przed wigilią, spokojnie dotrwa do końca świąt (o ile wcześniej nie zostanie zjedzone przez gości). 😉
Warstwę makową możesz przygotować z gotowej masy makowej lub jej wersji domowej, zaś poszukując w sklepie składników do części sernikowej pamiętaj, aby sięgać po twaróg najwyższej jakości. Koniecznie o zwartej konsystencji, nie zaś wodnistej.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta kruchego na seromak:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Może się przydać
Szeroki wybór form do pieczenia z odpinanym rantem znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Wymieszaj mąkę pszenną, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Zagnieć szybko na jednolitą masę.
-
Krok 3
Ciastem wylep dno formy. Wstaw do piekarnika i piecz przez około15 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Masa makowa:
-
Krok 4
Mak ugotuj na mleku.
-
Krok 5
Odciśnij dokładnie w gazie lub drobnym sicie. Przełóż do malaksera, dodaj masło i zmiksuj na gładką masę.
-
Krok 6
Orzechy i migdały posiekaj na małe kawałki, rodzynki zaparz wrzątkiem.
-
Krok 7
Do masy makowej dodaj miód, cukier, jajko, ekstrakt migdałowy, rodzynki oraz posiekane migdały i orzechy. Dokładnie wymieszaj.
-
Magda poleca
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 8
Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj je do wystudzonej masy makowej. Przełóż na ciasto.
Masa serowa:
-
Krok 9
Do misy przełóż wszystkie składniki na masę serową i krótko zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 10
Masę serową przelej na warstwę makową.
-
Krok 11
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C i piecz ciasto przez około 50-60 minut. Upieczony seromak pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przygotuj lukier.
-
Krok 12
Do miseczki przesiej cukier puder, wyciśnij sok z cytryny i przelej wrzątek. Dokładnie wymieszaj.
Wylej lukier na ostudzony seromak i udekoruj posypką. Smacznego!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/seromak |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze