1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

kandyzowana skórka pomarańczowa na łyżeczce
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dodatki zrobione w domu są po prostu o niebo smaczniejsze od tych kupionych w sklepie. Dlatego zachęcam do zrobienia domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, której użyjemy do świątecznych wypieków. Przy okazji wypełnimy cały dom jej cudownym zapachem. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kandyzowana skórka:

  • Krok 1

    Pomarańcze dokładnie umyj i obierz ze skórki. Skórkę obierz w taki sposób, aby pozostawić na niej jak najmniej białej wewnętrznej części (albeco). 

  • Krok 2

    Obrane skórki pokrój w drobną kosteczkę, wsyp do garnka i zalej dużą ilością gorącej wody. Postaw na palniku i gotuj na średniej mocy przez około 5 minut, odcedź i powtórz tę czynność jeszcze raz.

  • Krok 3

    Po drugim odcedzeniu opłucz rondelek, wsyp do niego cukier i cukier wanilinowy oraz dolej 1/4 szklanki wody, po czym całość wymieszaj i dodaj skórkę pomarańczową. Składniki mieszaj delikatnie, aby zbytnio nie oblepić cukrem ścianek rondelka. Rondelek postaw na palniku ustawionym na małą moc i gotuj przez około 40-50 minut. Skórka powinna się zeszklić, a płyn wyraźnie zredukować. 

  • Krok 4

    Kiedy tak się stanie, odcedź skórkę na sitku, pozostaw do wystudzenia i przełóż do słoika. Tak przygotowaną skórkę przechowuj w lodówce.

W czasie gotowania absolutnie nie wolno mieszać skórki, w przeciwnym razie cukier nam się skrystalizuje, a skórka, którą otrzymamy, zmatowieje i będzie otoczona twardym cukrem - co gorsza, zbije nam się w twardą, pomarańczową bryłę. W rondelku nie powinno się zbyt mocno bulgotać, gdyż jest to droga do krystalizacji cukru i tego samego efektu, co w wyniku mieszania. Jeśli macie wrażenie, że po upływie wskazanego czasu w rondelku nadal jest dużo płynu – nie martwcie się. Nie gotujemy skórki do całkowitego odparowania płynu, ponieważ grozi to skrystalizowaniem cukru. Jeśli widzimy, że skórka pomarańczowa gotuje się nierównomiernie (na środku jest przezroczysta, a bliżej ścianek naczynia jeszcze nie), zaleca się ją przemieszać. Wtedy trzeba pamiętać, aby nie mieszać jej łyżką lub żadnym innym narzędziem. Jedyne co można zrobić by uratować skórkę, to wykonać delikatnie okrężne ruchy rondelkiem w taki sposób, aby całość sama się zamieszała.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej