Kandyzowana skórka pomarańczowa - Przepis
Przetwory

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

  • 01:00
  • 1
  • Średni
01:00
1
Średni

Dodatki zrobione w domu są po prostu o niebo smaczniejsze od tych kupionych w sklepie. Dlatego zachęcam do zrobienia domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, której użyjemy do świątecznych wypieków. Przy okazji wypełnimy cały dom jej cudownym zapachem. :)

Składniki

  • skórka obrana z 3 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera

W czasie gotowania absolutnie nie wolno mieszać skórki, w przeciwnym razie cukier nam się skrystalizuje, a skórka, którą otrzymamy, zmatowieje i będzie otoczona twardym cukrem - co gorsza, zbije nam się w twardą, pomarańczową bryłę. W rondelku nie powinno się zbyt mocno bulgotać, gdyż jest to droga do krystalizacji cukru i tego samego efektu, co w wyniku mieszania. Jeśli macie wrażenie, że po upływie wskazanego czasu w rondelku nadal jest dużo płynu – nie martwcie się. Nie gotujemy skórki do całkowitego odparowania płynu, ponieważ grozi to skrystalizowaniem cukru. Jeśli widzimy, że skórka pomarańczowa gotuje się nierównomiernie (na środku jest przezroczysta, a bliżej ścianek naczynia jeszcze nie), zaleca się ją przemieszać. Wtedy trzeba pamiętać, aby nie mieszać jej łyżką lub żadnym innym narzędziem. Jedyne co można zrobić by uratować skórkę, to wykonać delikatnie okrężne ruchy rondelkiem w taki sposób, aby całość sama się zamieszała.

Składniki
  • skórka obrana z 3 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory