1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dodatki zrobione w domu są po prostu o niebo smaczniejsze od tych kupionych w sklepie. Dlatego zachęcam do zrobienia domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej, której użyjemy do świątecznych wypieków. Przy okazji wypełnimy cały dom jej cudownym zapachem. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kandyzowana skórka:

  • Krok 1

    Pomarańcze dokładnie umyj i obierz ze skórki. Skórkę obierz w taki sposób, aby pozostawić na niej jak najmniej białej wewnętrznej części (albeco). 

  • Krok 2

    Obrane skórki pokrój w drobną kosteczkę, wsyp do garnka i zalej dużą ilością gorącej wody. Postaw na palniku i gotuj na średniej mocy przez około 5 minut, odcedź i powtórz tę czynność jeszcze raz.

  • Krok 3

    Po drugim odcedzeniu opłucz rondelek, wsyp do niego cukier i cukier wanilinowy oraz dolej 1/4 szklanki wody, po czym całość wymieszaj i dodaj skórkę pomarańczową. Składniki mieszaj delikatnie, aby zbytnio nie oblepić cukrem ścianek rondelka. Rondelek postaw na palniku ustawionym na małą moc i gotuj przez około 40-50 minut. Skórka powinna się zeszklić, a płyn wyraźnie zredukować. 

  • Krok 4

    Kiedy tak się stanie, odcedź skórkę na sitku, pozostaw do wystudzenia i przełóż do słoika. Tak przygotowaną skórkę przechowuj w lodówce.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej