1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki Mikołaje

Babeczki Mikołaje

Babeczka Mikołaj - czekoladowa babeczka udekorowana maślanym kremem, pisakami i posypką - Wszystkiego Słodkiego
Babeczka Mikołaj - czekoladowa babeczka udekorowana maślanym kremem, pisakami i posypką - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Jak możesz wprowadzić się w świąteczny nastrój? Oczywiście dzięki świątecznym wypiekom! W tym roku, tuż po zagnieceniu ciasta na tradycyjny piernik, na pierwszy ogień idą 🎅 Babeczki Mikołaje. 🎅 

Wspólnie ze swoimi małymi elfami upieczcie klasyczne czekoladowe babeczki. Gdy ostygną, zabierzcie się za wesołe dekorowanie, wykorzystując maślany krem, cukrowe pisaki i połyskujące perełki, z którymi każdy wypiek nabiera świątecznego charakteru. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na Babeczki Mikołaje:

  • Krok 1

    Formę do pieczenia babeczek wyłóż czerwonymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.

    czerwone papilotki w formie na dwanaście muffinek
  • Magda poleca

    Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!

    Magda poleca
  • Krok 2

    W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

    w misce suche składniki do babeczek czekoladowych mikołajów: mąka, kakao, proszek do pieczenia i soda oczyszczona
  • Krok 3

    Masło rozpuść na małej mocy palnika.

    na płycie rondelek z rozpuszczonym masłem
  • Krok 4

    Dodaj kawałki czekolady, wyłącz palnik i odstaw na chwilę. Następnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

    na płycie rondelek z rozpuszczonym masłem i kawałkami czekolady
  • Krok 5

    Jajka wymieszaj z mlekiem i czekoladą. 

    na blacie roztrzepane jajka w misce, mleko w szklance, rozpuszczona czekolada w rondelku
  • Krok 6

    Dokładnie wymieszaj mokre składniki z suchymi.

    w dwóch miskach suche i mokre składniki na babeczki czekoladowe
  • Krok 7

    Ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 20 do ok. 22 minut (do suchego patyczka).

     

     

    czerwone papilotki w formie do pieczenia muffinek wypełnione czekoladowym ciastem na babeczki mikołaje

Krem maślany:

  • Krok 8

    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.

    masło utarte z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera
  • Krok 9

    Krem maslany podziel na trzy części, przy czym jedna z nich powinna być nieco większa od pozostałych.

    krem maślany w trzech miseczkach, obok dwa opakowania czerwonego barwnika spożywczego od dr. oetkera
  • Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetker

    Czerwony barwnik spożywczy w żelu od Dr. Oetkera to idealny sposób na barwienie kremu, lukru czy ciasta. Dzięki żelowej konsystencji z łatwością wymieszasz go z barwioną masą! ❤️

    Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetker
  • Krok 10

    Do dwóch mniejszych porcji kremu dodaj czerwony barwnik. Do jednej miseczki dwie krople, do drugiej cały barwnik, aż do uzyskania intensywnego koloru. 

    w miseczkach trzy kolory kremu maślanego: naturalny, różowy i czerwony
  • Krok 11

    Krem maślany bez barwnika przełóż do worka z tylką w kształcie gwiazdki.

    upieczone czekoladowe babeczki w czerwonych papilotkach na blacie kuchennym, obok miseczka z czerwonym kremem maślanym, worek cukierniczy z kremem maślanym bez dodatku barwnika oraz miseczka z różowym kremem maślanym

Dekorowanie Babeczek Mikołajów:

  • Krok 12

    Jasnoróżowym kremem posmaruj środkową część babeczki.

    na blacie czekoladowa babeczka z paskiem kremu maślanego różowego pośrodku oraz szpatułka do nanoszenia kremu
  • Krok 13

     Czerwonym kremem posmaruj górną część, tworząc czapkę.

     

    na szarym blacie czekoladowa babeczka z różowym kremem maślanym, tworzącym twarz Mikołaja, oraz czerwonym tworzącym jego czapkę, obok szpatułka
  • Krok 14

    Za pomocą worka cukierniczego jasnym kremem zrób futerko z pomponikiem na czapce oraz brodę.

    babeczka mikołaj ozdobiona różowym, czerwonym oraz jasnym kremem maślanym
  • Krok 15

    Czarnym pisakiem namaluj oczy, a czerwonym nosek.

    babeczka mikołaj ozdobiona różowym, czerwonym oraz jasnym kremem maślanym, z oczami i noskiem narysowanymi pisakami, obok czarny i czerwony pisak cukrowy od dr. oetkera
  • Krok 16

    Brodę posyp białą posypką.

    na blacie babeczka Mikołaj udekorowana kremem maślanym, pisakami cukrowymi i posypką biała fantazja od dr. oetkera
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-mikolaje

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej