Babeczki Mikołaje
Jak możesz wprowadzić się w świąteczny nastrój? Oczywiście dzięki świątecznym wypiekom! W tym roku, tuż po zagnieceniu ciasta na tradycyjny piernik, na pierwszy ogień idą 🎅 Babeczki Mikołaje. 🎅
Wspólnie ze swoimi małymi elfami upieczcie klasyczne czekoladowe babeczki. Gdy ostygną, zabierzcie się za wesołe dekorowanie, wykorzystując maślany krem, cukrowe pisaki i połyskujące perełki, z którymi każdy wypiek nabiera świątecznego charakteru. 😊
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na Babeczki Mikołaje:
-
Krok 1
Formę do pieczenia babeczek wyłóż czerwonymi papilotkami. Piekarnik rozgrzej do 180˚C.
-
Magda poleca
Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!
-
Krok 2
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
-
Krok 3
Masło rozpuść na małej mocy palnika.
-
Krok 4
Dodaj kawałki czekolady, wyłącz palnik i odstaw na chwilę. Następnie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
-
Krok 5
Jajka wymieszaj z mlekiem i czekoladą.
-
Krok 6
Dokładnie wymieszaj mokre składniki z suchymi.
-
Krok 7
Ciasto przełóż do papilotek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz od 20 do ok. 22 minut (do suchego patyczka).
Krem maślany:
-
Krok 8
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
-
Krok 9
Krem maslany podziel na trzy części, przy czym jedna z nich powinna być nieco większa od pozostałych.
-
Barwnik spożywczy czerwony Dr. Oetker
Czerwony barwnik spożywczy w żelu od Dr. Oetkera to idealny sposób na barwienie kremu, lukru czy ciasta. Dzięki żelowej konsystencji z łatwością wymieszasz go z barwioną masą! ❤️
-
Krok 10
Do dwóch mniejszych porcji kremu dodaj czerwony barwnik. Do jednej miseczki dwie krople, do drugiej cały barwnik, aż do uzyskania intensywnego koloru.
-
Krok 11
Krem maślany bez barwnika przełóż do worka z tylką w kształcie gwiazdki.
Dekorowanie Babeczek Mikołajów:
-
Krok 12
Jasnoróżowym kremem posmaruj środkową część babeczki.
-
Krok 13
Czerwonym kremem posmaruj górną część, tworząc czapkę.
-
Krok 14
Za pomocą worka cukierniczego jasnym kremem zrób futerko z pomponikiem na czapce oraz brodę.
-
Krok 15
Czarnym pisakiem namaluj oczy, a czerwonym nosek.
-
Krok 16
Brodę posyp białą posypką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-mikolaje |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze