Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym
Inspiracją do przygotowania przepisu na babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym 🍓 było dla mnie popularne ciasto Leśny Mech. Mimo, iż szpinak w deserach nadal budzi wśród niektórych pewne obawy, gwarantuję, że nie wyczujecie go w smaku! Za to dzięki niemu słodkości nabiorą ciekawej, zielonej barwy. Babeczki szpinakowe są miękkie, puszyste z delikatnym kremem truskawkowym. Spróbuj! 🍓🍓
Sprawdź także naszą poradę na Sprawdzone przepisy na wypieki z warzywami
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na babeczki szpinakowe:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
-
Natalia poleca
Szeroki wybór papilotek do pieczenia muffinek i babeczek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)
-
Krok 2
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Szpinak rozmroź (lub użyj świeżego), a następnie dodaj olej i dobrze rozdrobnij używając blendera.
-
Krok 3
W osobnym naczyniu umieść jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na jasną puszystą masę.
-
Krok 4
Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych i dodaj sok z cytryny oraz rozdrobniony szpinak. Na końcu wsyp suche składniki i krótko zmiksuj tylko do ich połączenia w jednolitą masę.
-
Krok 5
Ciasto rozłóż równomiernie do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-17 min do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
Krem truskawkowy:
-
Krok 7
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut, a potem odcedź i rozpuść (nie gotuj!) w mikrofali na niewielkiej mocy (możesz to zrobić również w rondelku). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu z truskawek, wymieszaj, przelej do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby mus nieco stężał (ok 20 minut).
-
Żelatyna w listkach 10 g Dr. Oetker
Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 8
W osobnym naczyniu umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Całość ubij na sztywno. Następnie dodaj mus truskawkowy i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
-
Krok 9
Następnie przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i odłóż na około 10 minut do lodówki, aby krem nieco stężał.
-
Krok 10
Na każdą babeczkę wyciśnij porcję kremu i udekoruj truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-szpinakowe-z-kremem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze