Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym



Inspiracj膮 do przygotowania przepisu na babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym 馃崜 by艂o dla mnie popularne ciasto Le艣ny Mech. Mimo, i偶 szpinak w deserach nadal budzi w艣ród niektórych pewne obawy, gwarantuj臋, 偶e nie wyczujecie go w smaku! Za to dzi臋ki niemu s艂odko艣ci nabior膮 ciekawej, zielonej barwy. Babeczki szpinakowe s膮 mi臋kkie, puszyste z delikatnym kremem truskawkowym. Spróbuj! 馃崜馃崜
Sprawd藕 tak偶e nasz膮 porad臋 na Sprawdzone przepisy na wypieki z warzywami
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na babeczki szpinakowe:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Form臋 do babeczek wy艂ó偶 papilotkami.
-
Natalia poleca
Szeroki wyb贸r papilotek do pieczenia muffinek i babeczek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego S艂odkiego. :)
-
Krok 2
M膮k臋 przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj szczypt臋 soli. Szpinak rozmro藕 (lub u偶yj 艣wie偶ego), a nast臋pnie dodaj olej i dobrze rozdrobnij u偶ywaj膮c blendera.
-
Krok 3
W osobnym naczyniu umie艣膰 jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na jasn膮 puszyst膮 mas臋.
-
Krok 4
Nast臋pnie zmniejsz obroty miksera do najni偶szych i dodaj sok z cytryny oraz rozdrobniony szpinak. Na ko艅cu wsyp suche sk艂adniki i krótko zmiksuj tylko do ich po艂膮czenia w jednolit膮 mas臋.
-
Krok 5
Ciasto roz艂ó偶 równomiernie do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-17 min do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczeniu odstaw do przestygni臋cia, a nast臋pnie wyjmij i ostud藕 na kratce.
Krem truskawkowy:
-
Krok 7
Truskawki umyj, usu艅 szypu艂ki i zmiksuj na mus. Listki 偶elatyny namocz w zimnej wodzie przez oko艂o 5 minut, a potem odced藕 i rozpu艣膰 (nie gotuj!) w mikrofali na niewielkiej mocy (mo偶esz to zrobi膰 równie偶 w rondelku). Do rozpuszczonej 偶elatyny dodaj 2-3 艂y偶ki musu z truskawek, wymieszaj, przelej do pozosta艂ej cz臋艣ci musu i dok艂adnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby mus nieco st臋偶a艂 (ok 20 minut).
-
呕elatyna w listkach 10 g Dr. Oetker
呕elatyna w listkach jest wygodna w u偶yciu - mo偶esz j膮 rozpu艣ci膰 zar贸wno za pomoc膮 mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza si臋 w zimnych i ciep艂ych p艂ynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 8
W osobnym naczyniu umie艣膰 艣mietank臋, mascarpone i cukier puder wymieszany ze 艢mietan-fixem. Ca艂o艣膰 ubij na sztywno. Nast臋pnie dodaj mus truskawkowy i delikatnie wymieszaj na jednolit膮 mas臋.
-
Krok 9
Nast臋pnie prze艂ó偶 do worka cukierniczego z ozdobn膮 ko艅cówk膮 i od艂ó偶 na oko艂o 10 minut do lodówki, aby krem nieco st臋偶a艂.
-
Krok 10
Na ka偶d膮 babeczk臋 wyci艣nij porcj臋 kremu i udekoruj truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-szpinakowe-z-kremem-truskawkowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze