1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Napoje
  4. Adwokat (ajerkoniak) z wanilią

Adwokat (ajerkoniak) z wanilią

adwokat (ajerkoniak) z wanilią w butelce z korkiem przewiązanej wstążeczką - Wszystkiego Słodkiego
adwokat (ajerkoniak) z wanilią w butelce z korkiem przewiązanej wstążeczką - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Temperatura za oknem gwałtownie spada, a Ty marzysz o czymś pysznym i rozgrzewającym❄️? Mam na to sprawdzony sposób 😉 Domowy adwokat z wanilią, zwany też ajerkoniakiem czy likierem jajecznym. I chociaż nie powinniście mieć problemu ze znalezieniem go na większości sklepowych półek, polecam przygotować go samodzielnie w domu - kupna wersja nie umywa się do domowego adwokatu, który jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu 🍶

Adwokat to nic innego jak ucierane z cukrem żółtka (czyli klasyczny kogel-mogel), spirytus i mleko skondensowane. Sekretem dobrego ajerkoniaku jest dodatek wanilii - najlepszy aromat uzyskasz wykorzystując ziarenka z rozciętej laski wanilii 😍

Adwokat z wanilią jest dobrym pomysłem, jeśli zostały Ci żółtka, np. po przygotowaniu bezy. Polecam przygotować go przed Świętami - rozlany do niewielkich, ozdobnych buteleczek będzie miłym dodatkiem do bożonarodzeniowych prezentów 🎁


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ajerkoniaku z wanilią:

  • Krok 1

    Mleko przelej do garnka i zagotuj. Przykryj i odstaw do wystudzenia. 

  • Krok 2

    Kiedy mleko już wystygnie, rozetnij laskę wanilii wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasny, puszysty krem. 

  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 3

    Przygotowany kogel-mogel połącz z mlekiem, mieszając do całkowitego połączenia się składników. 

  • Krok 4

    Na samym końcu bardzo cienką strużką wlewaj spirytus, cały czas miksując na wolnych obrotach. Pamiętaj, by robić to stopniowo i wolno, aby uniknąć zważenia. Adwokat następnego dnia zgęstnieje i nabierze odpowiedniej, kremowej konsystencji.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/napoje/adwokat-ajerkoniak-z-wanilia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej