Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
Pyszny, wilgotny, miodowy piernik. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany kakaową polewą. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Święta nie mogą się bez niego obyć!🎄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na piernik:
-
Krok 1
Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji. Stopniowo dolewaj roztopione masło, miód i powidła śliwkowe.
-
Krok 3
Mąkę pszenną przesiej. Wymieszaj ją z przyprawą i sodą oczyszczoną. Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia.
-
Krok 4
Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Przełożenie piernika:
-
Krok 5
Przygotuj poncz, mieszając powidła z wodą.
-
Krok 6
Wystudzone ciasto przekrój na dwie warstwy. Dolną warstwę ciasta nasącz ponczem i posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj górną warstwą.
Przygotowanie kakaowej polewy:
-
Krok 7
Masło z cukrem i wodą rozpuść w garnuszku, dodaj kakao oraz szczyptę cynamonu, zagotuj.
-
Krok 8
Polewę odstaw do wystudzenia, przelej na ciasto, wyrównując powierzchnię. Smacznego!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-przekladany-powidlami-sliwkowymi |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze