1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi na talerzyku
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi na talerzyku
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pyszny, wilgotny, miodowy piernik. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany kakaową polewą. Koniecznie wypróbuj ten przepis! Święta nie mogą się bez niego obyć!🎄 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na piernik:

  • Krok 1

    Formę prostokątną o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.

  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji. Stopniowo dolewaj roztopione masło, miód i powidła śliwkowe.

     

  • Krok 3

    Mąkę pszenną przesiej. Wymieszaj ją z przyprawą i sodą oczyszczoną. Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia.

  • Krok 4

    Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.

Przełożenie piernika:

  • Krok 5

    Przygotuj poncz, mieszając powidła z wodą.

  • Krok 6

    Wystudzone ciasto przekrój na dwie warstwy. Dolną warstwę ciasta nasącz ponczem i posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj górną warstwą.

Przygotowanie kakaowej polewy:

  • Krok 7

    Masło z cukrem i wodą rozpuść w garnuszku, dodaj kakao oraz szczyptę cynamonu, zagotuj.

  • Krok 8

    Polewę odstaw do wystudzenia, przelej na ciasto, wyrównując powierzchnię. Smacznego! 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej