Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap
Piernik staropolski dojrzewający - dziś kolejny etap przygotowań świątecznego piernika. Tradycyjny, dojrzewający przez cztery tygodnie, wybornie pachnący przyprawami korzennymi, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą. Zdecydowanie warto było na niego tyle czekać! Jeśli skusiłaś się na przygotowanie tego wyjątkowego piernika, to zachęcam Cię do podzielenia się swoją opinią.❤️ 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie staropolskiego piernika dojrzewającego:
-
Krok 1
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na około 6 godzin w ciepłe miejsce.
-
Krok 2
Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 160˚C. Ciasto podziel na 3 równe części.
-
Krok 3
Każdą z porcji rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika i przełóż na blachę, ściągając górny arkusz papieru.
-
Krok 4
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 13 - 17 minut. Upieczony blat ciasta odstaw do wystudzenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta.
-
Krok 5
Jeśli chcesz, by warstwy ciasta były wyższe, możesz upiec je w mniejszych formach (np. 25 x 35 cm), uzyskując tym samym grubszy blat ciasta.
-
Krok 6
Po upieczeniu i wystudzeniu piernik najlepiej odstaw na 2-3 dni (przykryty folią aluminiową) i dopiero wówczas przełóż powidłami (będzie smaczniejszy). Choć możesz oczywiście przełożyć go również od razu po upieczeniu i schłodzeniu ciasta.
-
Krok 7
Przełożony piernik pokrój na 4 kawałki wielkości około 10 cm x 30 cm.
Polewa i dekoracja:
-
Krok 8
Obie czekolady rozpuść razem ze śmietanką na małym ogniu w kąpieli wodnej, mieszając ją od czasu do czasu.
-
Krok 9
Polewę odstaw do lekkiego przestudzenia, po czym udekoruj nią wierzch pierników. Od razu posyp dekoracjami cukrowymi, a po zastygnięciu polewy udekoruj jeszcze złotym pisakiem.
-
Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetker
Elegancka cukrowa posypka w kształcie perełek aż w czterech różnych wariantach w jednym opakowaniu! Perełki są oczywiście jadalne - miękkie i delikatne. :)
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-staropolski-dojrzewajacy-drugi-etap |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze