1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap

Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap

piernik staropolski dojrzewający przekładany powidłami z polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
piernik staropolski dojrzewający przekładany powidłami z polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Piernik staropolski dojrzewający - dziś kolejny etap przygotowań świątecznego piernika. Tradycyjny, dojrzewający przez cztery tygodnie, wybornie pachnący przyprawami korzennymi, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany czekoladą. Zdecydowanie warto było na niego tyle czekać! Jeśli skusiłaś się na przygotowanie tego wyjątkowego piernika, to zachęcam Cię do podzielenia się swoją opinią.❤️ 😃


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie staropolskiego piernika dojrzewającego:

  • Krok 1

    Przed przystąpieniem do pracy wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na około 6 godzin w ciepłe miejsce.

  • Krok 2

    Po tym czasie piekarnik rozgrzej do 160˚C. Ciasto podziel na 3 równe części.

  • Krok 3

    Każdą z porcji rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika i przełóż na blachę, ściągając górny arkusz papieru.

  • Krok 4

    Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 13 - 17 minut. Upieczony blat ciasta odstaw do wystudzenia. Podobnie postępuj z pozostałymi częściami ciasta.

  • Krok 5

    Jeśli chcesz, by warstwy ciasta były wyższe, możesz upiec je w mniejszych formach (np. 25 x 35 cm), uzyskując tym samym grubszy blat ciasta.

  • Krok 6

    Po upieczeniu i wystudzeniu piernik najlepiej odstaw na 2-3 dni (przykryty folią aluminiową) i dopiero wówczas przełóż powidłami (będzie smaczniejszy). Choć możesz oczywiście przełożyć go również od razu po upieczeniu i schłodzeniu ciasta.

  • Krok 7

    Przełożony piernik pokrój na 4 kawałki wielkości około 10 cm x 30 cm.

Polewa i dekoracja:

  • Krok 8

    Obie czekolady rozpuść razem ze śmietanką na małym ogniu w kąpieli wodnej, mieszając ją od czasu do czasu.

  • Krok 9

    Polewę odstaw do lekkiego przestudzenia, po czym udekoruj nią wierzch pierników. Od razu posyp dekoracjami cukrowymi, a po zastygnięciu polewy udekoruj jeszcze złotym pisakiem.

  • Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetker

    Elegancka cukrowa posypka w kształcie perełek aż w czterech różnych wariantach w jednym opakowaniu! Perełki są oczywiście jadalne - miękkie i delikatne. :)

    Mix dekoracji cukrowych Blask Pereł Dr. Oetker
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-staropolski-dojrzewajacy-drugi-etap

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej