Piernik z bakaliami
Świąteczny piernik z powidłami i mnóstwem bakalii, czyli uwielbiane ciasto na każde Boże Narodzenie. Idealnie skomponowana mieszanka korzennych przypraw sprawia, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się zapachem cynamonu, goździków i kardamonu 😍
Piernik z bakaliami przełożony jest powidłami ze śliwek, które sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu. Jeszcze tylko polewa czekoladowa, dekoracyjne posypki i można zacząć słodkie świętowanie!🎄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Piernik z bakaliami:
-
Krok 1
Do garnka przełóż cukier, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz olej. Podgrzewaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystudzenia. W tym czasie keksówkę o długości 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Starannie dobrana, aromatyczna kompozycja, aż 9 składników w tym imbiru, goździków kardamonu oraz Cynamonu z Indonezji zapewni wyrazisty i niepowtarzalny smak piernika, pierniczków czy ciasteczek korzennych.
-
Krok 2
Bakalie drobno pokrój.
-
Krok 3
Makę pszenną wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.
-
Krok 4
Pokrojone wcześniej bakalie, wymieszaj z mąką pszenną.
-
Krok 5
Do mąki wymieszanej z bakaliami dodaj jajka i wystudzoną mieszankę z przyprawą korzenną. Całość wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.
-
Krok 6
Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
-
Krok 7
Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go na 3 blaty.
-
Krok 8
Przełóż piernik powidłami śliwkowymi i ułóż go z powrotem w formie. Przykryj z góry folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 9
Do garnka przełóż czekoladę oraz masło i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta. Udekoruj dekoracją cukrową według uznania.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-z-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze