1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami przełożony powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową i złotymi cukrowymi perełkami - Wszystkiego Słodkiego
Piernik z bakaliami przełożony powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową i złotymi cukrowymi perełkami - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Świąteczny piernik z powidłami i mnóstwem bakalii, czyli uwielbiane ciasto na każde Boże Narodzenie. Idealnie skomponowana mieszanka korzennych przypraw sprawia, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się zapachem cynamonu, goździków i kardamonu 😍 

Piernik z bakaliami przełożony jest powidłami ze śliwek, które sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu. Jeszcze tylko polewa czekoladowa, dekoracyjne posypki i można zacząć słodkie świętowanie!🎄

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik z bakaliami:

  • Krok 1

    Do garnka przełóż cukier, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz olej. Podgrzewaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw do wystudzenia. W tym czasie keksówkę o długości 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    W garnku mleko. Obok cukier w miseczce, olej, miód i kakao. Na blacie opakowanie z przyprawą korzenną Dr. Oetkera.
  • Może się przydać

    Starannie dobrana, aromatyczna kompozycja, aż 9 składników w tym imbiru, goździków kardamonu oraz Cynamonu z Indonezji zapewni wyrazisty i niepowtarzalny smak piernika, pierniczków czy ciasteczek korzennych.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Bakalie drobno pokrój.

    Posiekane w miseczkach bakalie.
  • Krok 3

    Makę pszenną wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia.

    W dużej misce mąka pszenna. Obok opakowanie sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia Dr. Oetkera.
  • Krok 4

    Pokrojone wcześniej bakalie, wymieszaj z mąką pszenną.

    W misce mąka pszenna wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą. Obok w miseczkach pokrojone bakalie.
  • Krok 5

    Do mąki wymieszanej z bakaliami dodaj jajka i wystudzoną mieszankę z przyprawą korzenną. Całość wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników.

    W dużej misie mąka z sodą, proszkiem i bakaliami. Obok w miseczce jajka oraz w garnku mieszkanka z przyprawą korzenną.
  • Krok 6

    Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

    Ciasto na piernik przełożone do keksówki.
  • Krok 7

    Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go na 3 blaty.

    Upieczony piernik studzący się na kratce do pieczenia.
  • Krok 8

    Przełóż piernik powidłami śliwkowymi i ułóż go z powrotem w formie. Przykryj z góry folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    Przekładanie piernika powidłami śliwkowymi.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Do garnka przełóż czekoladę oraz masło i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta. Udekoruj dekoracją cukrową według uznania.

    Czekolada w garnku i masło.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-z-bakaliami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej